Avrupa Birliği ortak tarım politikaları ve Türkiye
European Uniuon agricultural policy's and Turkey
  1. Tez No: 220114
  2. Yazar: MEHMET UTKU ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESER KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Ziraat, International Relations, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, Ortak Tarım Politikası, Türk Tarım Politikası, Uyum Süreci, Common Agricultural Policy, Turkish Agricultural Policy, Adjustment Process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
AB ile Türkiye Arasında 3 Ekim 2005 Tarihinde baslayan tam üyelik müzakerelerinde ülkemiz 35 farklı dosyada AB normlarına uyum saglamakla karsı karsıya gelmistir. Her birinin kendine has önemine karsın, süphesiz AB ile yapılacak tam üyelik müzakerelerinde ülkemizi en çok ugrastıracak dosya, AB Ortak Tarım Politikasına Uyum açısından önemli sorunları oldugu gözlenen tarımdır. Türk tarım sektörünün gerek kurumsal yapı ve gerekse mali mekanizmalar açısından etkin olmayan bir yapıya sahip oldugu görülmektedir. Bu yapı da uyumda karsılasılacak olan problemlerin baska bir boyutunu göstermektedir. Bunların yanında tarım sektörünün genel özellikleri itibarı ile Türkiye ve AB arasındaki temel farklılıklar uyum sürecinin önemli bir diger boyutunu olusturmaktadır. Bu kapsamda bu çalısmada, müzakereler öncesi Türk tarımı ile AB tarımının karsılastırmalı bir dökümü yapılarak bazı çözüm önerileri ortaya konulmaya çalısılmıstır. Bu çerçevede, çalısmamızda organik-ekolojik tarımın tam üyelikten sonraki süreçte Türkiye için ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma açısından önemini vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
Since the initiation of the negotiations for Turkey?s entrance into the EU as a full member, the country has been asked to fulfil the leading norms of the EU in thirty five spesific areas. Although all of these areas are difficult to tackle, adjustment to the common agricultural policy of the EU is apparantly the most problematic one. Teh Turkish agricultural sector appears to be inefficient in terms of both its intitutional structure and its financial capabilities, which reveals itself as a separate dimension in regards to the adjustment for entry into the EU. n addition to this, the fundamental structural sectors in Turkey and the EU shall be a central part of the adjustment process. In this thesis, by making a comparative inquiry into the structural differencs of the agricultural sectors in Turkey and Europe, as they stand in the prenegutiation process it is aimed to inform the negotiators representing the interests of Turkey. In this context, a particular empsaris is placed on the role of organic and ecological agriculture as a potential area for economic growth and social development of Turkey after a possible entrance into full membership.