European Union environmental policy and environmental ngos lobbying
Avrupa Birliği çevre politikasi ve çevre sivil toplum kuruluşları lobi faaliyetleri
- Tez No: 220120
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Çevre Mühendisliği, Political Science, International Relations, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Çevre Politikası, Küresel Isınma, STK lobiciliği, Avrupa Birliği Karar Alma Süreçleri, European Environmental Policy, Global Warming, NGO lobbying, European decision making
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küresel ısınma ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili tartışmalar giderek artarken, çevre konusu dünyanın geleceği için giderek önem kazana bir konu haline gelmekte. Avrupa Birliği ise çevre konusunda yüksek farkındalığı ama daha özelde bu politika alanında yoğun faaliyet gösteren Sivil Toplumu sayesinde bu konuda politika üretiminde başı çeken bir aktör haline gelmiş durumda. Avrupa Birliği'nin çevre politikalarını küresel bir perspektife yerleştirirken, oldukça önemli bir konu olan Türkiye'nin üyeliği ve çevre konusunda Avrupa ve Dünya normlarına uygunluğu yeni sorular uyanmasına sebep oldu. Bu çerçeve içinde, tezin ilk bölümünde odak noktası Avrupa Birliği çevre politikaları, tarihi, karar alma mekanizmaları ve bu başlık altında çalışan ilgili kurumlar incelendi. Türkiye'nin Avrupa Birliği normlarına ve küresel politikalara adaptasyonu ise tezin ikinci önemli başlığını oluşturdu. Son olarak küresel ölçekte ve Avrupa çapında Sivil Toplum Kuruluşlarının çevre politikalarında karar alma mekanizmalarındaki etkisi analiz edildi.
Özet (Çeviri)
Environment is a subject gaining bigger importance for the future of the World, while discussions about global warming and sustainable development are increasing. European Union is a leading actor in policy making about environmental matters with an increased awareness about the subject but also thanks to its Civil Society actively involved in this policy making process While placing EU?s environmental policy in a global context, a very important matter; Turkey?s adhesion to EU seems to raise new questions about these policies and Turkey?s adaptation. Within this framework, in the first part of the thesis the focus has been explaining European Union environmental policy by giving its history, decision-making under this policy title and the institutions related to this process. Turkey?s adaptation to EU norms and global policies and actual situation has constituted the second party of the thesis. Finally an extensive analysis of NGOs in environmental decision making has been done in a global scope and within the EU.