Post-pandemi sürecine yönelik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının belirlenmesi
Determination of human resources management practices for the post-pandemic process
  1. Tez No: 809188
  2. Yazar: NESLİHAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KILIÇ KIRILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Covid-19, Pandemi, Post Pandemi, Nitel Araştırma, Human Resource Management, Covid-19, Pandemic, Post Pandemic, Qualitative Research
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzün değişken koşullarında sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmek için işletmelerin insan kaynağına yöneldikleri görülmektedir. Yaşanılan toplumsal olaylar, afetler, pandemiler vs. gibi kriz anlarında işlerin devamlılığını sağlayabilmek işletmeler için oldukça önemlidir. Bu nedenle kriz dönemlerinde insan kaynağını etkin bir şekilde yönetebilmek noktasında İK yöneticilerine kritik bir rol düşmektedir. Solunum yoluyla hızlı bir şekilde yayılan Covid-19 virüsünün 2019 yılının aralık ayında Çin'de başlayıp diğer ülkelere süratle yayılması ile kısa süre içerisinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiştir. Ülkemizde de 2020 yılının mart ayında görülmeye başlanan bu virüs birçok can kaybına neden olmakla birlikte başta eğitim, sağlık, sanayi, lojistik, gıda olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilemiştir. Pandemiden tüm işletmelerin ve çalışanların etkilenmiş olduğu, işlerin ve iş yapılış şekillerinin değiştiği göz önüne alındığında bu sürecin yönetilmesinde İK departmanlarına büyük görevler düşmüştür. Çalışanların sağlık takiplerini yapmalarından, motivasyon düşüşlerini engellemeye, maske kullanım kontrolleri yapmalarından, pandemi eğitimleri düzenlemelerine, yeni bir çalışma modeli tasarlamalarından, işlerin devamlılığını sağlamaya kadar pek çok görev üstlenmişlerdir. Her pandemi gibi bu pandemi döneminin de sona ereceği ve ardında iş dünyasına kalıcı izler bırakacağı beklenen bir durumdu. Bu kapsamda post pandemi olarak ifade edilen pandemi sonrası süreç için insan kaynakları yönetimi uygulamalarının belirlenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmuştur. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Oluşturulan soru formu alanında uzman İK profesyonelleri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak doldurulmuştur. Görüşmelerin hepsi çevrimiçi platformlar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA 2022 programına aktarılmıştır. Programda tematik kodlamalar ve alt kodlamalar yapılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde İK uygulamalarındaki en önemli değişimin işe alımlarda online mülakatın tercih edilir hale geldiği olmuştur. Buna ek olarak işletmelerde hibrit çalışma modelinin arttığı, eğitim uygulamalarının online ya da hibrit hale geldiği, motivasyon etkinliklerinde artışlar olduğu, İK süreçlerinin çoğunun dijitalleştiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca post pandemi sürecinde online stajın tercih edilmediği, performans değerlendirme sistemlerinde, ücret, iş sağlığı ve güvenliği politikalarında değişikliklerin olmadığı, esenlik uygulamalarında bilinçsiz ve yetersiz kalındığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's variable conditions, it is seen that businesses turn to human resources in order to gain sustainable competitive advantage. It is very important for businesses to ensure the continuity of business in times of crisis such as social events, disasters, pandemics, etc. For this reason, HR managers have a critical role in managing human resources effectively in times of crisis. The Covid-19 virus, which spread rapidly through the respiratory tract, started in China in December 2019 and spread rapidly to other countries, and a pandemic was declared by the World Health Organization in a short time.This virus, which started to be seen in our country in March 2020, caused many casualties and negatively affected many sectors, especially education, health, industry, logistics and food. Considering that all businesses and employees have been affected by the pandemic and that jobs and ways of doing business have changed, HR departments have great duties in managing this process. They have undertaken many tasks, from conducting health follow-ups of employees, preventing demotivation, conducting mask use controls, organizing pandemic trainings, designing a new working model, and ensuring the continuity of work. Like every pandemic, it was expected that this pandemic period would end and leave lasting traces on the business world. In this context, the aim of this research is to determine human resources management practices for the post-pandemic process, which is referred to as postpandemic. For this purpose, qualitative research method was used in the study. The questionnaire was completed through semi-structured interviews with HR professionals who are experts in their fields. All interviews were conducted through online platforms. The data obtained from the interviews were transferred to the MAXQDA 2022 program. Analyzes were carried out by making thematic coding and subcoding in the program. Within the framework of the findings obtained, the most important change in HR practices was that online interviews became preferred in recruitment. In addition, it has been revealed that hybrid working model has increased in enterprises, training practices have become online or hybrid, motivational activities have increased, and most HR processes have been digitalized. It was also found that online internships were not preferred in the post-pandemic process, there were no changes in performance evaluation systems, wages, occupational health and safety policies, and there was a lack of awareness and inadequacy in well-being practices.