Dijital ortam takı tasarımında ZBrush programı ve üretim yöntemleri
ZBrush program and manufacturing methods in digital jewelry design
- Tez No: 998675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN BAYBURTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: 3D programları, Bilgisayar destekli tasarım, Bilgisayar modellemesi, CAD/CAM, Heykel tasarımı, Modelleme, Takı tasarımı, Takılar, Çağdaş tasarım, Üç boyutlu baskı, 3D programs, Computer aided design, Computer modelling, CAD/CAM, Sculpture design, Modelling, Jewellery design, Jewellerys, 3D printing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Takı Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Takı kavramı insanoğlunun asırlardır kullandığı ve insanlık tarihi ile özdeşleşmiş bir parçadır. Çok eski tarihlere dayanan bu kavram; büyü, nazar, tılsım amaçlı gizli güçlerden korunmak isteyen insanların çeşitli taşlarla takı yaptıkları bilinmektedir ve bugün birçoğu dünya müzelerinde yer almaktadır. Önceki dönemlerde statü, zenginlik ve süslenme amaçlı olarak kullanılan takı daha sonra sanatsal bir yapıya bürünmüştür. Geçmişten gelen geleneksel üretim teknikleri, çalışmalar ve özellikler bırakılarak sanatçıların, çağdaş takı üretimi yapmalarına ve sadece sıradan bir takı ürünü değil, sanatsal anlamda ifadesi olan ve sanat unsuru takı tasarımı yapmalarına olanak sağlamıştır. Günümüzde gelişen dijitalleşme, teknoloji ve bilgisayarlar ile birçok disiplinde olduğu gibi takı tasarım alanında da“Bilgisayar Destekli Yazılım”lar kullanılmaktadır. Tasarımcıların, prototiplerini daha hızlı ve düşük maliyetle oluşturabilmelerine olanak tanıyan dijital teknolojiler, tasarım süreçlerinde önemli bir dönüşüm sağlamıştır. Bu gelişme, hem daha hızlı modelleme hem de üretim aşamalarının hız kazanmasına öncülük etmiştir. Böylece sanatçılar, daha özgür ve özgün tasarımlar ortaya koyma imkânı bulmuşlardır. Bilgisayar ortamında hazırlanan tasarımlar, önizleme açısından da daha hızlı ve etkili sonuçlar sunmaktadır. Bu bağlamda, birçok tasarım yazılımı geliştirilmiş olmakla birlikte, ZBrush'ı diğerlerinden ayıran temel özellik; heykel modelleme (sculpting) yeteneklerinin yanı sıra modüler tasarım tekniklerini (ZModeler) bünyesinde barındırmasıdır. Bu çalışmanın amacı, gelişen teknoloji ile kullanılan bilgisayar destekli yazılımlar arasındaki Zbrush'ın daha özgün, daha yaratıcı yönüyle birlikte literatürdeki bilgilerin taranarak takı tasarım alanında Zbrush programının tasarıma olan etkileri incelenmektedir. Araştırma dahilinde ZBrush programında kullanılan temel modelleme türleri incelenerek dijital ortam 3 boyutlu takı tasarımında, ZBrush programının program becerisini arttırmaya yönelik yöntemler anlatılmıştır. Araştırma dahilinde ZBrush programının ara yüzü, komut işlemleri ve 3 boyutlu takı tasarımında programın sağlamış olduğu kolaylıklar örnekleri ile anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of jewellery is a piece that has been used by mankind for centuries and is identified with human history. This concept dates back to ancient times; It is known that people who want to be protected from hidden forces for magic, evil eye, talisman purposes make jewellery with various stones and today many of them are in world museums. Jewellery, which was used for status, wealth and adornment purposes in previous periods, later took on an artistic structure. Traditional production techniques, works and features from the past have been left behind, allowing artists to produce contemporary jewellery and to design jewellery that is not just an ordinary jewellery product, but an artistic expression and an element of art. Today, with the developing digitalisation, technology and computers, 'Computer Aided Software' is used in the field of jewellery design as in many disciplines. Digital technologies, which allow designers to create prototypes faster and at low cost, have provided an important transformation in design processes. This development has led to both faster modelling and acceleration of production stages. Thus, artists have found the opportunity to create more free and original designs. Designs prepared in the computer environment offer faster and more effective results in terms of previewing. In this context, although many design software have been developed, the main feature that distinguishes ZBrush from others is that it incorporates modular design techniques (ZModeler) as well as sculpting capabilities. The aim of this study is to examine the effects of ZBrush programme on design in the field of jewellery design by reviewing the information in the literature together with the more original, more creative aspect of ZBrush among the computer-aided software used with the developing technology. Within the scope of the research, the basic modelling types used in the ZBrush program are examined and methods for increasing the program skills of the ZBrush program in digital environment 3D jewellery design are explained. Within the scope of the research, the interface of the ZBrush programme, command operations and the conveniences provided by the programme in 3D jewellery design are explained with examples.