Rastlantısal müzik uygulamalarında düşünsel - estetik altyapı
Intellectual - aesthetic backgroung in aleatoric music practice
- Tez No: 220191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN UÇARSU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: 20.yy. müziği, rastlantı, belirsizlik, olasılık, şans, notalama, 20th century music, aleatory, indeterminacy, probability, chance, notation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada rastlantı, belirsizlik, olasılık ve şans kavramlarının müzik sanatındaki belirleyiciliği, bestecilik tekniklerine girişi ve etkisi incelenmiştir. Özellikte 20. yy.ın ikinci yarısından itibaren bestecilerin kendi ihtiyaçlarına göre rastlantı kavramını pek çok müzikal öğeye uygulayarak olasılığın oluşturduğu çeşitliliğe ve yüzyıllardır Batı Avrupa müzik kültürünün en temel iletişim aracı olan notalamanın sebep olduğu belirsizliğe dikkat çekilmiştir. Bilimdeki klasik önceden belirlenebilirlik kuramının giderek kaosa varışına benzer şekilde yirminci yüzyılda geleneksel, belirleyici notalamanın, kaotik karmaşıklığa ilerlediği gözlemlenmiştir. Bu noktada rastlantısallık kavramı önem kazanarak hem teknik hem de felsefi açıdan müziğe yeni bir soluk getirmiştir. Bu durum yeni estetik tercihlerin ve bu tercihlere hizmet eden bestecilik tekniklerinin ortaya çıkmasını da sağlamış, rastlantısallık ve belirsizlik kavramları 20. yy. boyunca pek çok sanatçı tarafından değişik şekillerde tanımlanmıştır. Günümüzde müzikte rastlantısallığın, geleneksel notalamanın vardığı karmaşaya çözümler sunarken, estetik ve felsefi yönünden sürmekte olan tartışmalara da neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study the certainty of concepts of aleatory, indeterminacy, probability and chance in musical art and their introduction and influences to the composing techniques are studied. It is noted that how probability with composers application of aleatory to the musical elements creates diversity and the indeterminacy provoked by notation which was the main communication tool of Western European music culture for hundreds of years. It is observed that analogous to the evolution of classical determinism to chaos, the conventional, definitive notation in 20th century is developing to chaotic complexity. At this point, the aleatory concept with increasing importance has introduced new aspects to the music. These situations has led to new aesthetic preferences and to new composing tools serving to these preferences, and concepts of aleatory and indeterminacy have been variously defined by men ? of ? art throughout the 20th century. It is further viewed that aleatory in music today while suggesting solutions to the chaotic complexity of evolved conventional notation caused everlasting discussions of aesthetics and philosophy.