Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacmindeki gelişmeler ve ulaştırma olanaklarının kapasitesinin incelenmesi
Trade volume between Turkey and China an analysis of transport capacity
  1. Tez No: 220241
  2. Yazar: ÖZLEM ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaştırma, Ulaştırma Kapasitesi, ticaret, Uluslar arası Ticaret
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çağımızın süratle birbirlerine eklemlenen, her gün artan bir şekilde daha bilgi yoğun hale gelen ve birbirleri ile düzenli bir etkileşim içinde bulunan ya da bir şekilde bulunmak zorunda kalan ekonomileri arasında, ulaştırma ve ulaştırma kapasitesi kavramları; hem bu entegrasyona ivme kazandıran bir ayak hem de bu entegrasyon sürecinin beraberinde getirdiği şartlardan etkilenen bir araç olarak dikkate alınması gereken bir öneme sahiptir.Türkiye ile Çin Arasındaki Dış Ticaret Hacmindeki Gelişmeler ve Ulaştırma Olanaklarının Kapasitesinin İncelenmesi ? konulu bu çalışmada Türkiye ile Çin arasındaki dış ticarete ait gelişmeler ve varolan dış ticaret hacmi incelenerek , iki ülke arasındaki ulaştırma olanaklarının kapasitesi değerlendirilmiştir.Her iki ülkenin artan dış ticaret hacimlerinin, bunun karşılıklı dış ticaret hacmi üzerine etkisi ve buna bağlı olarak ulaştırma olanaklarının kapasitesinin yeterliliği değerlendirilmeye çalışılırken, iki ülkenin varolan ulaştırma olanakları üzerinde durulmuş , iki ülke arasında ulaştırmaya konu olan yükler değerlendirilerek , ulaştırma olanakları kapasitesi üzerindeki etkilerine değinilmiştir.Bu çalışmada , rakamsal ve istatistiksel veriler kullanılarak varolan kapasite sunulmaya çalışılmıştır.İki ülke arasındaki ticaretin geliştiği ve bu gelişimin ulaştırma olanaklarının kapasitesini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Between the economies of our time which are expeditiously arculating to each other, increasingly more supported by informational datas and having systematical interaction or have to interact, the concepts of transportation and capacity of transportation, has an importance should be taken care both as a step which accelerates interaction between economies and as a tool which is effected by the conditions formed by this interaction.In this work which is subjected ?Developments in Foreign Trade Between Turkey and China and Examining Transportation Capacity?, developments in foreign trade among China and Turkey and trade volume between this countries are examined and the transportation capacity is evaluated.While it is tried to evaluate that both countries foreign trade volumes, their effects over foreign trade volumes and sufficiency of transportation capacity according to that, it is also dwelled upon existing transportation capacities and by the time goods which are sucbjects of between two countries are evaluated and their effects over transportation capacity are mentioned.In this work, by the use of numerical and statisctical datas, the existing capacity is tried to be present.It is seen that trade among these two countries have been developing and this development is effecting to transportation capacity.Keywords : Transportation, Transportation Capacity, Trade, İnternational Trade