Örgütsel özdeşleşme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
An examination of relationship between organizational identification and organizational commitment
- Tez No: 220263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Bağlılık, Sosyal kimlik Kuramı, Örgütsel Davranış, Organizational identification, Organizational commitment, Social identity Theory, Organizational Behaviour
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Bağlılık kavramları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaçtan yola çıkarak, öncelikle konu ile ilgili yapılmış çalışmalar incelenmiş daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademik personeli üzerinde Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Bağlılık kavramlarına dair veri toplamak için survey araştırması yapılmıştır. Bu veriler Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Bağlılık kavramlarının aralarındaki ilişkilerin incelenemesi için kullanılmıştır.Açımlayıcı faktör analizleri, doğrulayıcı faktör analizleri ve korelasyon analizleri, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Bağlılık ölçeklerinin benzer olguları ölçtüğü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the to investigate the relationship between Organizational identification and Organizational Commitment. To accomplish this purpose, first of all, the related studies with these subjects in literature are examined, then a survey research is conducted on academic personel of Dokuz Eylül University Faculty of Economics and Administration to collect data on Organizational Identification and Organizational Commitment. This data used for the examination of relationship between Organizational Identification and Organizational Commitment.The results of confirmatory factor analysis, explatory factor analysis and corelation analysis show that Organizational Identification questionaries and Organizational Commitment questionaries measured the same phenomenon.