ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi'nin tedarik zinciri yönetimi açısından değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi gereken ortak noktaların ortaya konması
The evaluation of ISO 22000 food safety management system from the point of supply chain management and the presentation of the common points that should be reinforced
  1. Tez No: 220267
  2. Yazar: SELİN UZEKEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN TAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda Güvenliği, Kalite, Tedarik Zinciri, Food Safety, Quality, Supply Chain
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde işletmeler, pazarı müşteri taleplerinin yönettiğinin bilincindedirler. Bu yüzden her işletme için önemli olan müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Müşteri memnuniyetini sağlamak için işletme kaliteli ürün ya da hizmet sunmak zorundadır. Bu nedenle kalite yönetimi, işletmeler için daha fazla önem kazanmıştır. Bunu sağlamak için ise pek çok işletmede Kalite Yönetim Sistemi uygulamak bir gereksinim halini almıştır.Bütün sektörler için geçerli olan bu durum gıda sektörü için ürün, insan sağlığını doğrudan etkilediğinden dolayı yaşamsal bir önem taşır. Dünyada pek çok gıda standardı çıkartılmıştır. Hepsi müşteriye güvenli ürün ulaştırmayı amaçlamaktadır. Ancak bütün dünyada geçerliliği olan bir standart olmadığından en geniş kapsamlı gıda standardı olan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardı yayınlanmıştır. Bu sistem dünya çapında güvenli gıda tedarik edilmesini sağlamak amacıyla düzenlenmiş bir standarttır.Tedarik Zinciri Yönetimi ise yine ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gibi müşteri memnuniyetini ve bunun yanı sıra maliyet avantajını sağlamaya yönelik uygulanan, tedarik zinciri boyunca bütün yürütücüleri ilgilendiren bir yönetim sistemidir.Bu tezde kalite ve kalite yönetim sistemi kavramları açıklanmış, gıda standartları, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve Tedarik Zinciri Yönetimi'nden bahsedilerek ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve Tedarik Zinciri Yönetimi arasındaki ilişki ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the organizations are aware that the market is being managed by customers. Because of this, customer satisfaction is important for organizations. An organization has to produce products of good quality or present service of good quality in order to make customers satisfied. As a result, quality systems have gained more importance fort hem. So that, appliying a Quality System has become a necessity in many organizations.This iş important for all sectors but especially in food sector it has a vital importance as food effects human health directly This reason makes it more important than others. There have been a lot of food standards in the world. The common target of them is to transport safe product to consumers. But none of them is valid all around the world. So that ISO 22000 Food Safety Management System Standard has been published in order to supply safe food all around the world.Supply Chain Management is again a management system just like ISO 22000 Food Safety Management System which concerns all the drivers during the application that is applied in order to supply customer satisfaction and cost advantage.In this thesis, quality and Quality Management Systems have been explained, food standards, ISO 22000 Food Safety Management System and Supply Chain Management have been mentioned and the relationship between them has been introduced.