Reikinin oluşumu, gelişimi ve Türkiye'deki yansımaları
Arise and development of reiki and reflections of it in Turkey
- Tez No: 220297
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ŞAH YASDIMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Reiki, Mikao Usui, Hawaya Takata, New Age, Reiki Sembolü, Reiki Aşaması, Reiki, Mikao Usui, Hawaya Takata, New Age, Reiki Symbol, Reiki Event
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Reiki son yıllarda gerek dünyada ve gerekse Türkiye'de kendisinden sıklıkla bahsedilen bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Batı'da genelde evrensel yaşam enerjisi adı ile tanınan Reiki, ilk olarak Japonya'da sistemleştirilmiş ve alternatif bir tıp uygulaması iddiasıyla sunulmuştur. Enerjiye dayalı bir şifa tekniği şeklinde takdim edilen Reiki'nin aslında bazı dinlerin misyonerlik faaliyetleri için kullandıkları örtülü bir faaliyet olduğu da ileri sürülmektedir. Biz bu çalışmamızda Reiki'nin ortaya çıkışını, tarihsel gelişimini, öğretisini, uygulanma şeklini, bazı dinler ile benzer ve farklı yönlerini ortaya koymayı amaçladık. Böylece bu tekniğin bir dini faaliyet olup olmadığını tespit etmeye çalıştık.Bu çerçevede yaptığımız çalışmamızın ?Giriş? bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi ve kaynaklarına yer verdik. Yine bu bölümde Reiki'nin günümüzde gittikçe artan ?New Age/Yeni Çağ? akımları ile ilgisini araştırdık. Keza, Batı kaynaklı bir uygulama olarak kabul edilen ?alternatif tıp? yönünden de Reiki'nin durumunu inceledik.Birinci bölümde Reiki'nin ne olduğu, özellikleri, ortaya çıkışı, Batı'ya ulaşması ve bu dönemden sonraki gelişmeler ile Reiki'nin Türkiye'deki tarihsel süreci üzerinde durduk.İkinci bölümde Reiki'nin nasıl uygulandığını, derecelerini, sembollerini ve uygulama alanlarını ele aldık. Ayrıca, uygulamalar sırasında ortaya çıkabilecek durumlar da bahsettik.Üçüncü bölümde Reiki ile bazı dinlerdeki inançlar arasında karşılaştırmalar yaparak bu tekniğin dinlerle ve yeni oluşumlarla münasebetini araştırdık.Araştırmamızı ulaştığımız neticeleri değerlendirdiğimiz sonuç bölümü ile tamamladık.
Özet (Çeviri)
In recent years, Reiki has become a frequently mentioned technique in the world and in Turkey as well. Reiki, which is usually known as universal life energy was first systematized in Japan and was presented as an alternative medical application. It is also proposed that Reiki being introduced as anenergy based curing technique in fact was a latent activity used for mission activities of some religions. The study covers examination about Reiki, the appearance of Reiki, the historical development, the doctrine ,the implications of Reiki similarities and the differences among Reiki and some religions in order to find out whether it is a religion or not .In the introduction part of the study it is mentioned about the , the subject ,the aim , the importance, the method and the sources of Reiki as well as the relevance between Reiki and the 'new age' trends which have been gradually rising nowadays. The position of Reiki is examined from the 'alternative medical perspective' which is accepted as a Western originated application.In the first chapter, it is studied about the concept, the features and the appearance of Reiki and its transmission to the western society and the occurences after that transmission as well as the historical period of Reiki in Turkey.In the second chapter, the application of Reiki is introduced with an explanation of degrees, symbols and application area of the system beside the events that may appear during the applications.In the third chapter, a comparison is made between Reiki and believes in some religions. In order to find out the relevance between this technique and the religions.The study is concluded with a conclusion part in which reached conclusions were evaluated.