Huzurevinde kalan yaşlılarda reikinin ağrı, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisi
Huzurevinde kalan yaşlilarda reikinin ağri, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisi
  1. Tez No: 350928
  2. Yazar: ZEYNEP ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİ ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Reiki, Ağrı, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Huzurevi, Reiki, pain, quality of life, depression, nursing home
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı; huzurevinde kalan yaşlılarda reikinin ağrı, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisini değerlendirmektir. Randomize kontrollü, çift körlü ve deneysel olarak yapılan araştırmanın örneklemini, 30 deney, 30 yalancı reiki ve 30 kontrol grubu olmak üzere 90 yaşlı birey oluşturdu. Deney grubuna; sekiz hafta boyunca haftada bir kez, 45 dk -1 saat arasında reiki uygulandı. Yalancı reiki grubuna; reiki eğitimi almayan 4 hemşire tarafından aynı sürede yalancı reiki (sham reiki) uygulandı. Kontrol grubuna ise herhangi bir müdahele yapılmadı, rutin günlük bakımları uygulandı. Veriler Genel Bilgi Formu, Görsel Ağrı Skala, Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ve Geriatrik Depresyon Ölçeği ile toplandı. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde t-testi, chi-square, Mann Whitney U, Wilcoxon işaret testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Çalışmada deney grubunun yalancı reiki ve kontrol grubuna göre ağrı ve depresyon puanlarında anlamlı azalma, yaşam kalitesi puanlarında ise artma görüldü. Sonuç olarak, çalışma bulgularımız reiki alan yaşlı bireylerin ağrı, yaşam kalitesi ve depresyon durumlarının yalancı reiki ve kontrol grubuna göre düzeldiğini göstermiştir. Bu bulgular doğrultusunda huzurevinde kalan yaşlılarda ağrıyı ve depresyonu azaltmak, yaşam kalitesini artırmak için reiki eğitimi almış hemşireler tarafından reiki uygulaması yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate effect of reiki on pain, quality of life and depression in elderly people living in nursing home. The sample of this placebo-controlled, doubled blind and expremential study, consist of 90 participants, were randomized to actual reiki (n=30), sham reiki (n=30), or control group (n=30) group. Sham reiki placebo was applied by four nurse without knowledge of reiki, who mimicked the reiki treatment. The control group received traditional nursing care, no intervention. The data were collected through a questionnaire form, Visual Analogue Scale (VAS), Short Form-36(SF-36), and Geriatric Depression Scale. Data was evaluated using t-test, chi-square, Mann Whitney U, Wilcoxon test and spearman correlation tests. Reiki group had a significantly decreased in VAS and GDS score, increased in SF-36 score compared with the sham reiki and control group. These result suggest that reiki group had an improvement of pain, quality of life and depression compared with the sham reiki and control group. According to these findings, it can be offered that reiki is applied by trained nurses to practice reiki to reduce pain and depression, improve quality of life in elderly people living in nursing home.