Ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları, örgütsel güven düzeyleri ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki
Relation between organizational justice perceptions, organizational trust levels and organzational citizenship behaviors of secondary education teachers
- Tez No: 220383
- Danışmanlar: PROF. CEVAT CELEP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ortaögretim, örgütsel adalet, örgütsel güven, örgütsel vatandaslık davranısı, secondary education, organizational justice, organizational trust, organizational citizenship behaviors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Örgütsel adalet, örgütsel güven ve örgütsel vatandaslık davranısı son zamanlarda örgüt ve yönetimi alanında dikkat çeken konular arasında yer almıstır. Daha çok örgütteki insan kaynagına baglı olarak gelisen ve bir birlerini etkileyen bu üç kavram örgütlerin amaçlarını gerçeklestirmesi açısından önem tasımaktadır. Bu Arastırmanın amacı ortaögretim okullarında görev yapan ögretmenlerin örgütsel adalet, örgütsel güven ve örgütsel vatandaslık davranısları degiskenlerine iliskin algı düzeylerini saptayarak; bu degiskenler arasındaki iliskiyi ortaya koymaktır. Betimsel nitelikteki iliskisel tarama modelinde yapılan bu arastırmanın evrenini 2006- 07 egitim ögretim yılında Türkiye'deki 7399 ortaögretim okullunda görev yapan 184582 ögretmen olusturmaktadır. Türkiye'deki yedi cografi bölgenin her birinden tesadüfen ikiser il seçilerek; seçilen 14 ildeki 1683 ortaögretim okullarındaki toplam 42697 ögretmen çalısma evrenine alınmıstır. 14 ildeki il Milli Egitim müdürlüklerinin tesadüfen seçtikleri ikisi genel, ikisi mesleki teknik lise olmak üzere dört ortaögretim kurumundaki 1281 ögretmen arastırmanın örneklemini olusturmaktadır. Arastırmanın verileri ?ortaögretim okulu ögretmenlerin örgütsel adalet algısı ölçegi?, ?ortaögretim okulu ögretmenlerinin yöneticilere güven algısı ölçegi?, ?ortaögretim okulu ögretmenlerinin okula güven algısı ölçegi? ve ?ortaögretim okulu ögretmenlerinin örgütsel vatandaslık davranısı algısı ölçegi? ile toplanmıstır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, t testi, varyans analizi, korelasyon katsayısı, basit ve çoklu regresyon analizi yapılmıstır. Arastırma soncunda ögretmenlerin örgütsel adalet, örgütsel güven ve örgütsel vatandaslık davranısına iliskin algılarının birbiri ile iliskili ve birbirlerini etkiledigi görülmüstür. Örgütsel adalet, örgütsel vatandaslık davranısını hem dogrudan hem de dolaylı olarak örgütsel güven üzerinden etkilemektedir. Örgütsel güven, örgütsel vatandaslık davranısını dogrudan etkilemektedir. Ayrıca örgütsel güven, örgütsel adalet ile örgütsel vatandaslık davranısı arasında kısmi ara yordayıcı degiskendir. Arastırma bulguları okulun ögretmen sayısına baglı büyüklügünün örgütsel adaleti ve örgütsel güveni açıklamada etkili oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Organizational justice, organizational trust and organizational citizenship treatment have recently gone for in matters in the area of organisation and its administration that draw consideration. These three concepts which develop with respect to human resource and interact convey importance from the standpoint of realising the purposes of the organizations. Purpose of this research is to determine the reception levels of secondary education teachers with respect to organizational justice, organizational trust and organizational citizenship treatment and point out the relation between them. 184582 teachers working in 7399 secondary schools in the academic year of 2006-07 make up the universe of this research carried out in relational scanning model of descriptive quality. Total 42697 teachers selected from 1683 schools of 14 provinces two from each of seven geographical regions in Turkey were included in the universe of the study. Total 1281 teachers form four secondary education institutions two being vocational, two technical schools randomly selected by Provincial National Education Offices costitute the samples of this research. Research data was collected with ?organizational justice perception scale of secondary school teachers?, ?trust in administrators perception scale of secondary school teachers?, ?trust in school perception scale of secondary school teachers?, ?organizational citizenship behaviors perception scale of secondary school teachers? T test, variance analysis, arithmetic avarage, coefficient of corelation, simple and multiple regression analysis were performed. In the end of the research it was seen that organizational justice, organizational trust, organizational citizenship behaviors perception of the teachers were inter-related and interactive. Organizational justice effects organizational citizenship behaviors via organizational trust both directly and indirectly. Organizational trust directly effects organizational citizenship behaviors. Again, organizational trust is a variable partly composing medium between organizational justice and organizational citizenship behaviors. Research findings show that size of the school depending on number of theachers has been effective in explaining organizational justice and organizational trust.