Türkiye ithalatının temel belirleyicileri
The basic determinants of Turkish import
- Tez No: 220388
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İthalatın Belirleyicileri, Türkiye İthalatı, Koentegrasyon, Hata Düzeltme Modeli, Determinants of Import, Turkish Import, Co-integration, Error Correction Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Küreselleşme ve gelişen teknolojinin her geçen gün yeni ihtiyaçlar doğurması ve buna paralel olarak da üretimde uzmanlaşma ve ülkelerin birbirlerinin mallarına olan talep ve bağımlılığının artması, ülkeler arasında yeni ticari ilişkilerin oluşumunu da mümkün kılmaktadır. Bu bağlamda, ülkeler arasındaki mal ve hizmet alışverişi şeklindeki ticari ilişkileri gösteren dış ticaret, ithalat ve ihracat şeklinde iki bileşene sahiptir. İthalat ve ithalatın belirleyicileri bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, 1989-2004 dönemine ilişkin Türkiye ithalatının belirleyicilerini tespit etmek ve tahmin sonuçlarından hareketle ileriye dönük politika önerisinde bulunmaktır. Bu çerçevede, Engle-Granger iki aşamalı tahmin yöntemi kullanılarak uzun dönem ithalat talebi tahmin edilmiş ve buradan hareketle Hata Düzeltme Modeli yardımıyla kısa dönem ilişkiler araştırılmıştır. Açıklayıcı değişken olarak reel gelir ve reel efektif döviz kurunun yer aldığı modelin tahmin edilmesi ile Türkiye ithalatının reel döviz kurundan ziyade büyümeye karşı daha duyarlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda bu sonuç, bir dış ticaret açığı durumunda ithalatı azaltmaya dönük uygulanacak kur politikasının etkinliği hakkında da bir fikir verecektir.
Özet (Çeviri)
Globalization, improving technology which has been creating new needs, increasing specialization and interdependence make it possible to form new trade relations between nations. In this context, standing for trade relations in goods and services between the countries, foreign trade has two components; import and export. This study deals with import and its determinants. Initial objective of this study is to establish the determinants of Turkish import for 1989-2004 period and to make policy proposals for the future. In this framework, the long-term demand is forecasted by the use of Engle-Granger Two Step forecast method, and by this way, the short-term relationships are searched for by Error-Correction Model. By the forecast of the model in which real income and reel effective exchange rate are independent variables, it is concluded that Turkish import is more sensitive to economic growth than the real exchange rate. Correspondingly, it is considered that, in case of foreign trade gap, this result will provide an insight into the effectiveness of exchange rate policy of restricting imports.