Dünya Bankası ve yoksullukla mücadele
World Bank and poverty reduction
  1. Tez No: 220387
  2. Yazar: ÖZLEM TOSUNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası, yoksulluk, yoksullukla mücadele, yapısal uyum, World Bank, poverty, poverty reduction, structural adjustment programmes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren küresel üretim artışı, bilgi ve iletişim teknolojileri insan refahını yüksek düzeyde artırmıştır. İnsanlığın küresel olarak yaşadığı gelişim düzeyine rağmen altı milyarlık dünyada insanların neredeyse yarısı yoksulluk ile yaşamaktadır. Yoksulluğun doğru tanımı etkili mücadele stratejileri oluşturmak için zorunludur. Yoksulluk tanımı gelirin yanında eğitim, sağlık ve altyapı gibi sosyal hizmetlere erişimi de kapsamalıdır. Dünyada yoksulluk ile mücadeleyi amaç edinmiş iki kuruluş Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programıdır. Bu çalışmada Dünya Bankası'nın yoksulluk konulu raporları çerçevesinde yoksullukla mücadele alanında uygulanan politikalar ve bunların nasıl değiştiği incelenecektir. Benzerlikler ve farklılıklar ortaya konacaktır. Bunun için ilk önce yoksulluğun çeşitli tanımları ve ölçüm yöntemleri üzerinde durulmuştur. Ardından yoksulluk konulu raporlar incelenmiştir. Bunu takiben dünyada yoksulluğun boyutları gelir ve gelir dışı göstergeler ile araştırılmıştır. Sonuç olarak yoksullukla mücadelede büyüme temel çözümdür. Dünya Bankası üç raporunda da bunun üzerinde durmaktadır. Fakat Dünya Bankası rehberliğinde uygulanan yapısal uyum politikaları ekonomik büyümeyi sağlamamaktadır. Yoksulluğu azaltmak için emek yoğun büyüme politikaları uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The increase in global production, information and communication technologies has increased the human wealth tremendously during the second half of the twentieth century. Although the world increasing wealth and prosperous almost half of the world population out of 6 billion is living in poverty. The right definition of poverty is essential for generating effective poverty reduction startegies. The definition of poverty should include Access to social services like education, health and infrastucture along with the income. World Bank and United Nations Development Programme are the two international institutions that aim to alleviate poverty. In this studyin the context of the World Bank 1980, 1990 and 2000/1 poverty reports poverty reduction policies and how they are evolved will be analyzed. The similarities and differences will be put forth. While doing this various definition of poverty and its measurement methods is studied. Then reports are scanned and then the size of poverty in the world is searched with income and non-income indicators. As a result, economic growth is the core factor in poverty reduction and the World Bank mentioned growth in all development reports of poverty. However the structural adjustment policies which implemented under the guidance of the World Bank did not ensure growth. For the reduction of poverty lobor intensive growth policies should be implemented.