Central Bank independence, financial market development and inflation
Merkez Bankasi bağımsızlığı, mali piyasaların gelişmesi ve enflasyon
  1. Tez No: 220457
  2. Yazar: GAMZE KÜSMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLİN NEYAPTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Central Bank Independence, Financial Market Development, Inflation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Merkez bankası bağımsızlığı ve enflasyon arasındaki ilişki Bade ve Parkin (1982), Alesina (1988,1989), Grilli, Masciandaro ve Tabellini (1991), ve Cukierman, Webb ve Neyaptı (1992) başta olmak üzere bugüne kadar birçok çalışmada incelenmiştir. Bu araştırmalar merkez bankası bağımsızlığı ve enflasyon arasındaki negatif ilişkiyi işaret etse de, mali piyasaların gelişmişliğini göz önüne almamaktadır. Mali piyasaların gelişmişlik düzeyinin merkez bankası ve enflasyon arasındaki ilişkiye etkisini inceleyen ilk araştırma Posen (1995) olmuştur. Posen bu etkiyi incelerken enflasyon karşıtı gruplar tarafından oluşturulan ?enflasyona karşı etkili mali direnişi? kullanmıştır. Kullandığı bu değişkenin merkez bankası bağımsızlığına ve enflasyona etkisini ayrı ayrı test etmiştir. Posen bu araştırmasında, merkez bankası bağımsızlığının enflasyona karşı oluşan mali direniş sonucu ortaya çıktığını ve enflasyonu düşüren değişkenin birçok araştırmada bahsedildiği gibi merkez bankası bağımsızlığı değil, aksine merkez bankası bağımsızlığı ile beraber kullanıldığında enflasyona karşı oluşan bu mali direniş olduğunu iddia etmiştir. Bu yüzden de enflasyon ve merkez bankası bağımsızlığı arasındaki ilişkinin değil, bu mali direnişin merkez bankası bağımsızlığı ve enflasyon üzerindeki etkisinin ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu tezde Posen'ın bulguları ışığında, mali piyasaların gelişmişliğinin merkez bankası ve merkez bankası-enflasyon ilişkisi üzerindeki etkisi mali piyasaların gelişmişlik düzeyi için alternatif göstergeler kullanılarak incelenmektedir. Sonuç olarak, geçiş ülkesi dışındaki ülkeler için mali piyasaların gelişmişliğinin merkez bankası bağımsızlığına etkisinin anlamlı ve posizitif olduğu bulunmuştur. Bunun yanısıra, enflasyona karşı olan mali direniş ile birlikte kullanıldığında merkez bankası bağımsızlığının enflasyona etkisinin olmadığını ve merkez bankası bağımsızlığının etkisinin ancak bu mali direniş yoluyla olabileceğini savunan Posen'ın aksine, mali piyasaların gelişmişliğinin yanısıra merkez bankası bağımsızlığının da enflasyona etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Central bank independence (CBI) and inflation relation has long been adebate and is established in many studies, such as Bade and Parkin (1982), Alesina(1988, 1989), Grilli, Masciandaro, and Tabellini (1991), and Cukierman, Webb andNeyaptı (1992). Although these studies address the negative relation between CBIand inflation, they do not consider the effect of the development level of financialmarkets on this relation. Posen (1995) considers the effect of financial marketdevelopment by using effective financial opposition to inflation formed by theinflation-averse groups. He tests the effect of this variable on CBI and inflationsimultaneously. He claims that the variable, which decreases inflation is effectivefinancial opposition to inflation (when used with CBI) rather than CBI. Thus, hestates that rather than analyzing the direct relation between inflation and CBI, theeffect of effective financial opposition to inflation on CBI and inflation should beinvestigated. Based on this study, this thesis looks at the effect of financial marketdevelopment (FMD) both on CBI and on the relation between CBI and inflation byusing alternative indicators for FMD. We find that there is a significant and positiverelation between CBI and FMD for non-transition countries. Moreover, althoughPosen (1995) states that CBI does not have a significant effect on inflation whenEFOI is included as an additional explanatory variable, we find evidence that bothFMD and CBI have a significant effect on inflation. However, the results of theestimations are not robust to changes in samples.