Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin öğrencilerini motive etme yeterliliklerinin incelenmesi
The research of the sufficiency of the anatolia high school teachers in the motivation of the studens
- Tez No: 220544
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, iç motivasyon, dış motivasyon, Motivation, Internal Motivation, External Motivation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Eğitim ve öğretim sistemimizi iyileştirme çabaları nitelik ve nicelik olarak devam ederken, eğitim sistemimizde önemli bir yer tutan Anadolu Liseleri'ne yönelik bir araştırma yapmak istedik. Merkezi sınavla ve büyük bir taleple öğrenci alan bu kurumlar, eğitim ve öğretim sistemimizin gözde kurumları olmaya devam etmektedir. Bu güzide kurumlarda okuma hakkını elde eden öğrenciler ilgileri, istekleri ve kabiliyetleri doğrultusunda yeterince motive edilip daha başarılı bir şekilde üniversitelerin ilgili bölümlerine kanalize edilebilir.Bu araştırmanın amacı; ?Anadolu Liseleri'nde okuyan öğrencilerin motivasyonunda öğretmen (Sosyal Bilimler ve Edebiyat Derslerinde) yeterlilikleri nelerdir?? konulu mütevazi bir inceleme yaparak ve tavsiyelerde bulunarak bu alanda yapılacak daha kapsamlı çalışmalara kapı aralamak olacaktır.Araştırmanın örneklemini, İstanbul İli Avrupa Yakası sınırları içerisinde yer alan üç ilçede eğitim ve öğretim gören 319 öğrenci oluşturmaktadır.Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ?Giriş?, ikinci bölüm ?İlgili Kaynaklar? dır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölüm elde edilen bulgulardan oluşmaktadır. Beşinci ve altıncı bölümde ise araştırmanın sonuçları, sonuçlara ilişkin tartışmalar ve öneriler bulunmaktadır.Bu araştırmada bazı önemli sonuçlar elde edilmiş ve bu sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Anatolia High Schools,which have a great demand from the students and choose their students with a Central Peplacement Examination,are still favourite schools in our education system. So we wanted to make a research on Anatolia High Schools ,which take an important part in our education system, while the efforts of improving our education system have been continuing in terms of quality and quantity. The students who have got the right of getting educated in these schools can be motivated according to their interest,desire and their capacity .So these students can be directed to the related departments of the universities.The goal behind this research is to guide the ones who are going to make more comprehensive researchers on this subject by making a research on the subject of ?What are the gualities of the Social Science and Literature teachers on the motivation of the students attending to Anatolia High Schools?The samples of this research consist of 319 students attending to Anotalia High Schools in three different countries in the borders of Europian Part of İstanbul.This research consist of six parts : First part of the research is ?Introduction; Second part is ?Related Resources? ; Some information about the method of the research is given in the third part of the research; Fourth part includes the findings on this subject ; The fifth part and the sixth parth includes the results of the research, discussions about the results of the research and some recommendations to the acedemicians.In this research, important results have been obtained and some recommendations have been given according to the results of the research.