Gelecekteki okul yöneticilerinin liderlik özellikleri
Properties of required leadership have to retain in future for vocational high school managers
- Tez No: 220545
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik davranışları gelecekteki okul yöneticileri, meslek liseleri, müdür, müdür yardımcısı, öğretmen, Leadership, leadership attitudes, school managers in future, vocational high schools, headmaster, assistance of headmaster, teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Meslek Lisesi Yöneticilerinin, Gelecekte Sahip Olması Gereken Liderlik ÖzellikleriBu araştırmada, Meslek lisesi yöneticilerinin, gelecekte hangi liderlik özelliklerine sahip olması gerektiği incelenmektedir. Ayrıca bazı değişkenlere göre okul yöneticilerinin liderlik davranışlarının nasıl değiştiği saptanmaya çalışılmıştır.21. yüzyıldaki bilgi ve teknolojideki hızlı değişim küreselleşmeyi sağlamıştır. Bu değişimin bir sonucu olarak işletmelere ara eleman yetiştiren meslek liselerinin yönetimini üstlenen okul yöneticilerinin liderlik davranışları göstermesi gerekmektedir.Araştırmanın evreni 2007 yılında İstanbul Anadolu tarafındaki resmi endüstri meslek liseleri, kız meslek liseleri ve ticaret meslek liselerinde çalışan müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenlerle sınırlandırılmıştır.Araştırma için literatür taraması yapılarak eski ve yeni liderlik yaklaşımları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Buna bağlı olarak dikkat edilmesi gereken hususlar ortaya çıkarılmıştır. Bu konuda yapılan diğer araştırmalar da incelenerek literatür bölümü oluşturulmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Okul yöneticilerinin liderlik davranışlarını belirlemek için müdür, müdür, yardımcısı ve öğretmen görüşleri alınmıştır. Müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin alınan anketler SPSS İstatistik programı yardımı ile çözümlenerek okul yöneticilerinde bulunan liderlik davranışları ile ilgili görüşler ortaya koyulmuştur.Bulgular tartışılarak sonuç ve öneriler yazılmıştır.Ocak,2008
Özet (Çeviri)
Properties of Required Leadership Have To Retain In Future for Vocational High School ManagersIn this investigation, it is investigated that which leadership properties required have to retain for vocational high school managers. Besides, according to some variables it is worked to determine that how was changed leadership attitudes for school managers.Knowledge and technological variation on 21st century provided globalization. As a result of this variation, school managers who have to grow up staff members for business have to show leadership attitudes. Restrictive area is consist of headmasters, assistances of headmaster and teachers who are working in vocational high schools, women vocational high schools and commerce vocational high schools on Istanbul Anatolian sides in 2007.New and old leadership approaches are investigated in detail by literature hatching for investigation. According as some points that requires for attention are appeared. Literature section is formed by examining of other investigations.Questionnaire is used as a data collection tool. Headmasters, assistance of headmaster and teachers opinions are taken to determine school manager?s leadership attitudes. Collected questionnaires from them are analysed on SPSS statistics program. Thus, point of views exposed for school manager?s leadership attitudes.It is written results and suggestions by discussing inventions.January, 2008