Development and application of integrated stakeholder relationships management model: An exploratory study in Turkish IT sector
Entegre yarardaş ilişkileri yönetim modelinin geliştirilmesi ve uygulanmasi: Türk bilişim sektöründe keşfedici bir çalışma
  1. Tez No: 220556
  2. Yazar: GÖNÜL DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. ATİLLA ÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yarardaşlar (stakeholder) teorisi, Entegre yönetim yaklaşımı, Yarardaşların yönetim süreçlerine entegrasyonları, Stakeholder theory, Integrated management approach, Integration of stakeholdersinto management processes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Bu araştırmanın amaçları: 1. Entegre Yönetim Modeli'ne dayandırılarak Entegre Yarardaş İlişkileri Yönetimi Modeli nin geliştirilmesi. 2. Geliştirilen bu ideal Modelin denenerek örnek sektördeki mevcut yarardaş ilişkilerinin keşfedilmesi.Enformasyon teknolojilerinin organizasyonların yarardaşları ile olan ilişkilerindeki önemi göz önünde tutularak, modeli denemek için öncelikle bu sektörden bir örnek grup oluşturuldu. Yönetici ve diğer çalışanların algılamalarına göre yarardaş grupları ilişkilerinin nasıl yönetildiğinin ortaya çıkarılması hedeflendi. Asıl soru yarardaş gruplarının yönetime optimum entegrasyonunun sağlanabilmesiydi.Bu araştırma bir grup Bilişim sektörü organizasyonunda, organizasyon-yarardaş ilişkilerini yönetim süreçleri ile birleştiren ilk çalışmadır. Geliştirilen model kavramsal olarak sistem düşüncesi kurallarına ve Entegra (bütünsel) Yönetim yaklaşımına dayandırılmaktadır.Geliştirilen model ve ilgili anket Bilişim sektöründe 303 denek üzerinde çalışılmıştır. Araştırma sonuçları pek çok önemli bulgu içermektedir. Örneğin, sürtüşmelerin önlenmesi, dialogların güçlendirilmesi, şirket misyonunda tüm yarardaş gruplarının beklentilerinin belirlenmesi, değer yaratma çalışmalarında ağ çalışmasının gerekliliği, tüm yarardaşlar için bireysel sorun çözme stratejilerinin geliştirilmesi gerekliliği gibi kavramlara tüm örnek ?kesinlikle katılmaktadır?.
Özet (Çeviri)
This research has two main purposes: 1.To develop an ideal Integrated StakeholderRelationships Management Model based on the Integrated Management Model. 2. Toempirically test the model in a group of sample organizations in order to explore the currentstakeholder relationships in the sample sector.In the light of the importance of communications and information technologies within therelations with stakeholders, we have chosen to start with some sample IT organizations to testour Integrated Stakeholder Relationship Management Model. We aimed to find out howstakeholder relationships are managed in our sample IT sector organizations based on theperceptions of the managers and the employees. The main question was how the stakeholderscan best be integrated into the management of the sample organizations.The study is the first work that combines stakeholder relationships with the managementprocess of a group of Information Technologies organizations. Conceptually, the model isbased on the principles of systems thinking and integrated management approach.The proposed model and the related questionnaire is tested on a sample of 303 respondentsfrom IT sector. Results reveal many important findings, e.g. conflict prevention, improveddialogue, defining stakeholders? expectations in mission, networking in value creatingactivities and individual problem solving strategies for stakeholders are accepted by thesample as the most important subconstructs.