Relationships among family influence, top management team issues, and firm performance an empirical study of the automotive supplier industry in Turkey using structural equation modeling
Ailenin nüfuzu, tepe yönetim meseleleri ve firma performansı arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modeli kullanılarak Türkiye otomotiv yan sanayi'nde yapılan ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 220575
  2. Yazar: MEHMET DUDAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ATİLLA ÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile nüfuzu, tepe yönetimi, tavır bütünlüğü, yönetim devir planlaması, profesyonelleşme, pazar dinamizmi, performans
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu tez; ailenin nüfuzu, tepe yönetiminin tavır bütünlüğü, tepe yönetiminin profesyonelleşmesi ve devir planlaması, pazar dinamizmi ve firma permormansı arasındaki ilişkileri incelemektedir. Bu çalışma ayrıca aile ve profesyonel tepe yöneticiler arasındaki, araştırılan değişkenlere yönelik, algılama farklılıklarını da test etmektedir.Hipotezler anket verilerine göre test edilmiştir. Veriler; Türkiye'de dokuz ilde faaliyet gösteren 164 otomotiv yan sanayi aile firmasında çalışan 280 aile üyesi tepe yöneticilerden ve 245 profesyonel tepe yöneticilerden toplanmıştır. Araştırma modeli Yapısal Eşitlik Modelleme tekniği kullanılarak test edilmiştir. AMOS 7.0 programı ile doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal ilişki analizi yapılarak yapı değişkenleri arasındaki ilişkiler test edilmiştir. SPSS 16.0 programı kullanılarak temel ve karmaşık tanımlayıcı istatistikler, t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır.Analiz sonuçlarına göre; kültürel boyutlu aile nüfuzu, tepe yönetim takımının tavır bütünlüğü ve şirket performansı arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Tepe yönetiminin kollektif tavrının yönetim devir planlaması yapı taşlarından stratejik hedefler ve öz yetkinlikler üzerinde pozitif etkisi olduğu saptanmıştır. Yönetim devir planlaması yapı taşlarından kurumsal değerlerin tepe yönetimin profesyonelleşmesi üzerinde pozitif etkisi olduğu belirlenmiştir. Market dinamizminin ailenin nüfuzu üzerinde her hangi bir rol oynamadığı belirlenmiştir. Profesyonel tepe yöneticiler ile aile üyesi tepe yöneticileri arasında şirketlerinin profesyonelleşme seviyesi hakkında algılama farklılığı saptanmıştır. Toplam model, aile üyeleri modeli ve profesyonel model arasında varsayılan ilişkiler bağlamında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.Bu tez gelecek çalışmalara yönelik çıktılara sahiptir. Aile şirketlerindeki farklı yönetim yapılarından tam aile yönetimi, tam profesyonel yönetim, ve karma yönetim şekillerinin pazar dinamizmini algılama farklılıkları ile şirket performansı arasındaki ilişkileri bulmaya yönelik bir çalışma tavsiye edilmektedir. Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren aile şirketlerinin farklı yönetim yapılarının tepe yönetimin tavır bütünlüğüne, devir planlamasına ve profesyonelleşmesine olan etkilerini araştırmak aile şirketleri hakkındaki bilgimizi artıracaktır. Çevrenin aile nüfuzu üzerine etkisi konulu bir araştırmanın değişik sektörlerde faaliyet gösteren aile şirketlerinde yapılması önerilmektedir. Ayrıca, bu araştırmanın diğer ülkelerde ve farklı sektörlerde yapılması bulguların geçerliliğini sağlayacaktır.Bu araştırmanın teorik ve pratik çalışmaya katkıları vardır. Aile şirketlerinin devamlılığı, tepe yönetim teorisi, ve yönetimin devri konulu araştırma sahalarını içerdiği için, bu araştırmanın aile şirketleri alanındaki bilgi düzeyinin artmasına katkısı umulmaktadır. Ayrıca, şirket sahiplerine tepe yönetim tavır bütünlüğü, devir planlaması ve profesyonelleşme konusundaki kurumsal eksiklikleri giderebilme yönünde bilgi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the relationships among family influence, behavioral integration of the TMT, professionalization and succession planning of the TMT, market dynamism and firm performance. Thus, this study also examines variation in family and non-family executives? perceptions of research variables.The hypotheses were tested using surveyed data collected from 280 family executives and 245 non-family executives in 164 automotive supplier family firms located in nine cities in Turkey. The Structural Equation Model technique was used to test the empirical model. Confirmatory factor analyses and structural path analyses were conducted to test the relationships between construct variables through AMOS 7.0. Basic and complex descriptive statistics, t-test and ANOVA analyses were employed through SPSS 16.0 to analyze the data.The results of the study indicated a positive relationship among culture (values & loyalty, involvement & commitment) ? based family influence, TMTBI and firm performance. A positive impact of collaborative behavior based TMTBI on TMTSP by means of strategic goals and core competencies were found. Another finding was the positive impact of corporate values-based TMT succession planning on TMT professionalization. In addition, market dynamism was found to play no role on family influence. Further, there was a significant perceptual difference between family and non-family executives about the degree of professionalization. Finally, there was a significant difference in the hypothesized relationships among overall, family, and non-family executives.This dissertation has many implications for future studies. Perceptual variations of market dynamism among pure family, pure non-family, and mixed management in family firms and relations to firm performance are recommended for future study. In addition, a study of impacts of different management structures on TMTBI, TMTSP, and TMT professionalization in family firms operating in the automotive supplier industry should enhance our understanding of them. Further, a study of environmental effects on family influence in different industries is also recommended. Moreover, surveys conducted in other countries and sectors can enhance the validity of this study?s findings.This research makes contributions to theory and practice. First, it hopes to increase the level of knowledge in the family business research field because it draws from three research fields: family business continuity, upper echelon theory, and succession planning. Second, it provides a framework within which owners can determine in which areas improvement is needed in their firms in terms of TMT behavioral integration, succession planning and professionalization.Keywords ? Family influence, top management team, behavioral integration, succession planning, professionalization, market dynamism and firm performance.