Implied meaning in dramatic texts: An elt context
İngiliz dili eğitimi alanında tiyatro oyunlarındaki örtük anlam
- Tez No: 220596
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE SOFU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz edimleri, konuşma sezdirileri, çıkarım yapma, tiyatro oyunu, Speech acts, conversational implicature, inferencing, dramatic texts
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma söz edimleri ve konuşma sezdirileri teorilerinin tiyatro oyunlarındaki örtük anlama ulaşmadaki işlevini araştırmayı amaçlamıştır. Bunun yanı sıra, bu çalışma Çukurova Bu çalışma söz edimleri ve konuşma sezdirileri teorilerinin tiyatro oyunlarındaki örtük anlama ulaşmadaki işlevini araştırmayı amaçlamıştır. Bunun yanı sıra, bu çalışma Çukurova Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümündeki öğrenci okurların tiyatro oyunlarında örtük anlama ulaşıp ulaşmadıklarını araştırmayı amaçlamıştır. Öğrencilerin örtük anlam farkındalıklarını ölçmek için Çukurova Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümünde okuyan üçüncü sınıf öğrencilerinden oluşan bir grup katılımcı seçilmiştir. Katılımcılar, tiyatro eserlerinden özellikle seçilmiş iki alıntıyı okumak ve örtük anlam anlayışlarını ölçen soruları yanıtlamakla görevlendirilmiştir. Bulgular, katılımcıların ironi ve eğretileme içermeyen alıntı 2deki örtük anlamlara ulaşmada daha iyi performans gösterdiklerini sergilerken eğretileme ve ironiler içeren alıntı 1de nispeten daha zayıf performans gösterdiklerini sergilemiştir. Bulgular ayrıca katılımcıların örtük anlama yönlendirildiklerinde daha iyi perfomans gösterdiklerini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle, sonuçlar göz önünde bulundurularak sözcelerin edimsel yanlarına ve sözcelerden çıkarılan sezdirilere dikkat çekilerek öğrencilerin örtük anlamlara yönlendirilebilecekleri söylenebilir. Bununla birlikte, sonuçların değerlendirilmesi, söz edimleri ve konuşma sezdirileri teorilerinin tiyatro eserlerini yorumlamada kullanılmasının İngiliz Dili Eğitimi bölümlerinde etkili bir yaklaşım olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the function of theories of speech act and conversational implicature in inferencing the implied meaning in dramatic texts. Additionally, it aims to investigate whether the implied meaning in drama can be arrived at by the student- readers in ELT department in Çukurova University. In order to investigate students? awareness of implied meanings in drama a participant group of third- year students in ELT department in Çukurova University have been selected. Participants have been assigned to read two specifically selected extracts from dramatic texts and answer questions measuring their understanding of implied meanings. The findings have revealed that participants have showed a better performance in inferencing the implied meanings in the extract 2 which do not include ironies or metaphors whereas they have showed a relatively poor performance in inferencing the extract 1 which includes ironies and metaphors. Findings have also revealed that participants have showed a better performance when they are guided to implied meanings. Thus, considering the results it can be asserted that students can be directed to implied meanings in the theatrical text by highlighting the illocutionary aspect of utterances and implicatures drawn from these utterances. Additionally, the evaluation of the results illustrates that using speech act theory and conversational implicatures in interpreting the drama in ELT departments can be an efficient approach to the study of drama.