İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sözel matematik problemlerini çözme düzeylerine göre bilişsel farkındalık becerilerinin incelenmesi
The examination of metacognitive skills of fifth grade students in terms of their levels of solving verbal math problems
  1. Tez No: 220614
  2. Yazar: GÜLENDEM BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Problem Çözme, Problem Çözme Becerisi, Sözel Problemler, Bilişsel Farkındalık, Mathematics education, problem solving, problem solving skills, wordproblems, metacognition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin bilişsel farkındalık beceri düzeyleriyle problem çözme beceri düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma 2005-2006 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Adana ili Seyhan ilçesinde bulunan dört ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırma 127 kız ve 142 erkek olmak üzere toplam 269 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin, bilişsel farkındalık beceri düzeylerini belirlemek için araştırmacı tarafından uyarlanarak geliştirilen ?Bilişsel Farkındalık Becerileri Ölçeği? ve problem çözme düzeylerini saptamak için araştırmacı tarafından geliştirilen ?Problem Çözme Beceri Testi? kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 11.5 istatistik paket programıyla değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin bilişsel farkındalık beceri düzeyleri ile problem çözme beceri düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu, bilişsel farkındalık beceri düzeyleri ve problem çözme başarı düzeyleri arasında cinsiyete göre anlamlı bir fark olmadığını, sosyoekonomik seviyelerine göre problem çözme beceri düzeyleriyle bilişsel farkındalık beceri düzeyleri açısından ise alt-orta ve alt-üst düzey arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the relationship between meta-cognitive skill levels and problem solving skill levels of fifth grade primary school students has been investigated. The research has been conducted at four primary schools in Seyhan borough of the province of Adana in 2005-2006 academic year. The research has been conducted on a total of 269 students of which 127 are females and 142 are males. In order to determine meta-cognitive skill levels of the students ?Meta-cognitive skills scale? which was developed via modification by the researcher, and in order to establish problem solving levels ?Problem Solving Skills Test? which was developed by the researcher has been used. The data has been collected processed by SPSS 11.5 statistical package program. The results show that there is a significant relationship between meta-cognitive skill levels and problem solving skill levels of the students. There is no indication that there is a significant difference on meta-cognitive skill levels and problem solving achievement levels of the students in terms of gender. However, in terms of socioeconomic status there is a significant difference between lower and middle class and lower and upper class students in terms of problem solving skill levels and metacognitive skill levels they demonstrate.