İslam Hukuku açısından çocuğun bakımı ve yetiştirilmesinde kadının hak ve sorumlulukları
The rigts and responsibilities of women in child breeding from the Islamic Law paint of view
  1. Tez No: 220613
  2. Yazar: GÜLSÜM ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NASİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Islâm Hukuku, Kadın, Çocuk, Hak, Sorumluluk, Terbiye, The law of Islam, Women, Child, Right, Responsibility, Disciplining
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez Islâm Hukuku'nda kadının çocugun bakım ve yetistirilmesindeki hak ve sorumluluklarını, günümüzdeki degisimleri ve farklı bakıs açılarını da göz önünde tutarak belirlemeyi amaçlamaktadır. Arastırma; bir giris ve üç bölümden olusmaktadır. Giris bölümünde kadının eski Yunan'dan Islâmiyet'in dogusuna kadarki asamada toplumsal konumuna yer verilmistir. Birinci bölümde, kadının hamilelik döneminde kendisi ve çocuguyla ilgili olarak hak ve sorumluluklarından söz edilmistir. Ikinci bölümde kadının dogum ve emzirme dönemindeki hak ve sorumlulukları ortaya konmustur. Üçüncü bölümde, çocugun gayr-i mümeyyiz dönemindeki bakım ve terbiyesinde kadının hak ve sorumlulukları belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the responsibilities and the rights of women in Islamic law in child care and breeding, in view of the facet that different paint of views and changer (developments) in this era. This study includes an introduction and three sections. In the introduction part the social status of the women from the stages of ancient Greek to origin of Islam is mentioned. In the second part the rights and responsibilities of women in birth and nursing period are put forward. In the second part the rights and responsibilities of women during the infancy period are specified.