Fuzûlî'nin Türkçe Divanı'nda zaman
Time in Turkish Divan of Fuzûlî
- Tez No: 220623
- Danışmanlar: PROF. MİNE MENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, Divan Siiri, Zaman, Ölümsüzlük, Gerçeklik
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Tezimizde Fuzûlî'nin Türkçe Divanı'nda zamanı incelemeye çalıstık. Zaman her dönemde merak uyandırmıs oldukça soyut bir kavram. Zamana bakıs hayata ve kendine bakısla da bağlantılıdır. Genellikle anlatı türlerinde incelenen zaman kavramının izlerini Fuzûlî'nin Divanı'nda sürdük. Fuzûlî'nin Divanı'nda izlerini sürdüğümüz zaman kavramının o dönemin düsünce yapısı ile ve bakısıyla iliskilerini de kurmaya çalıstık. Fuzûlî klasik Türk siirinin en büyük sairlerinden biridir. Bu yönü ile Fuzûlî sadece kendini seslendiren değil aynı zamanda içinde yetistiği geleneğin ruhunu da yansıtan bir sairdir. Çalısmamızda onu seçmis olmamızın en önemli sebeplerinden biri budur. Divanda zaman, felek ve kader arasında, o günün hayat görüsünün de etkisiyle gelisen bir iliski kurulduğunu, bu münasebetle zamana ve feleğe yaklasımın çoğunlukla olumsuz çağrısımlar tasıdığını söyleyebiliriz. Zamanın bölümlenmesinde doğal süreçler kullanılmıstır. Günesin hareketleri bu bölümlemelerde etkili olmustur. Günün değisik bölümlerine sair kendi ruh haline göre bir çağrısım yüklemektedir. Bahar mevsimi en fazla üzerinde durulan mevsimdir. Birçok tabiat unsuru gibi bahar da estetik bir unsur olarak kullanılmıstır. Ayrıca bahar mevsiminin ask ve yeniden dirilisle iliskisi baharın divanda çok kullanılmasına sebep olmustur. Bu iki kavram da ölümsüzlükle bağlantılıdır. Sair, kalıcılığa önem vermektedir. Kalıcılıkla gerçeklik arasında iliski kuran sair, kalıcı olanı gerçek kabul etmektedir. Bize göre sairin varlık ve zaman anlayısını vahdet-i vücut sekillendirmistir. Simdi, hem gelecekten hem de geçmisten daha önemlidir. Günümüz zaman anlayısının hem Osmanlı için hem de ?slam düsüncesi için oldukça yabancı olduğunu söyleyebiliriz. ?lerleme fikri etrafında kurulan bu düsünce ile tarihi hiç de ilerlemeci bir gözle görmeyen ?slam düsüncesi arasında önemli farklılıklar vardır. Bu farklılık sebebiyle Osmanlıya baktığımızda durağan bir toplum yapısı görürüz. Zamanı değisimden bağımsız olarak tanımladığımızda ise her toplumun kendine ait bir zaman anlayısı olduğunu söyleriz.
Özet (Çeviri)
We tried to study the time in Turkish Divan of Fuzûlî in our thesis. Time is a quite abstract concept which rouses great interest in all terms. Glancing at the time is also related to looking at life and yourself. We followed the signs of the concept in the Divan of Fuzûlî time which is usually investigated in narrative literary types. We tried to set up a relationship between the idea and glancing structure of that age and time concept. Fuzûlî is one of the most famous poets of classical Turkish poetry. Not only expressing himself, he was also reflecting the tradion in which he was grown up. This is one of the most important reasons for choosing him in our research. We can say that a relationship among time, destiny and fate were set up with the impact of that period?s ideas about life which causes negative associations at approaches to time and destiny. Natural processes were used at classifying the time. The movements of the sun were effective at this classification. Poet loads an association according to his spiritual status at the different times of the day. Spring was the most attractive season. Like a lot of naturel elements, spring was also used as an aesthetic element. Furthermore, the relationship of spring with love and revival causes this season to be used most often in the divan. Both of these concepts are related with immortality. Poet attaches importance to be permanent. Life up to relationship between being permanent and reality, the poet accepts the permanent as real. In our opinion, the existence and time understanding of the poet was shaped by vahdet-i vücud of tasavvuf. Present time is more important than future and past. We can say that the time concept in our age is very foreign to that of both Ottoman and Islamic age. There are important differences between the time concept which is based on progressing forward and that is not progressive in Islamic understanding. Because of this difference, when we glance at Ottomans, we see static social structure. When we identify the time independent of time variation, we can say all societies have their own time understanding. Key Word: Fuzûlî, Divan Poetry, Time, Immortality, Reality.