Poetry in primary school efl classroom: A language based approach
İlköğretim okullarında yabancı dil olarak İngilizce öğretiminde şiir kullanımı: Dil merkezli yaklaşım
- Tez No: 220626
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TİJEN TÜRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil Merkezli Yaklaşım, Dil farkındalığı, Eleştirisel Düşünme Becerileri, Language Based Approach, Language Awareness, Critical Thinking Skills
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Etkili dil öğrenimi ve öğretimi stratejileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu stratejilerden biri olan simgesel dil öğrenimi, öğrencilerin dil farkındalıklarını geliştirir (McRae, 1996, s.19). Bazı metinler, dilin nasıl kullanıldığını gösteren, simgesel dil öğrenimi özelliklerine sahiptirler. Belirli dilbilim özelliklerine sahip olan edebi metinler, motive edici özelliklerinin yanı sıra, simgesel dil öğrenimi için de en uygun kaynağı oluştururlar. Geleneksel edebiyat öğretimi yaklaşımları yerine, edebi eleştiriye de olanak sağlayan dil merkezli yaklaşım tercih edilir. Dil merkezli yaklaşım, sınıf öğretiminde, dil ve edebiyat öğretiminin bütünleşmesi üzerinde durur (Carter, 1996, s.2). Dil merkezli yaklaşım, öğrencilere, edebiyat öğretiminin temel problemi olan edebi iletişimin ne ve nasıl olduğunu öğretir (Widdowson, 1975, s.70). Bu çalışmada, dil merkezli yaklaşımın, öğrencilerin dil farkındalıklarını ve eleştirisel düşünme becerilerini etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Şiirin zengin dilbilim özellikleri göz önüne alınarak, Amerikan ve İngiliz Edebiyatından seçilen şiirler, dil merkezli yaklaşım uygulanarak, bir devlet okulundaki sekizinci sınıf öğrencileri tarafından analiz edilmiştir. Bu çalışma dil merkezli yaklaşımın, öğrencilerin dil farkındalıklarını ve eleştirisel düşünme becerilerini nasıl etkilediğini araştırarak; İngiliz dili öğretimi sınıflarında metin analizlerinde kullanılacak değişik stratejilere yol açabilir.
Özet (Çeviri)
Much study has been done on the strategies for efficient language learning and teaching. As one of the strategies, representational language learning develops students? awareness of language (McRae, 1996, p.19). Some texts contain features of representational language demonstrating how language works. In addition to their motivating quality, literary texts, which have distinguished linguistic features, are the most appropriate source for representational learning. Instead of traditional literature teaching approaches, applying a language-based approach to literary texts which also gives way to literary criticism is favoured. Language Based Approach (LBA) focuses on the integration of language and literature in classroom teaching (Carter, 1996, p.2). It introduces to students, awareness of what literary communication is and how it works, which is the basic problem of teaching literature (Widdowson, 1975, p.70). In this study it is suggested that LBA affects students? awareness of language use and thinking skills. Considering the rich linguistic patterns of poetry, some poems selected both from British and American Literature will be analyzed in the sense of LBA by eighth grade students at a state school. This study will investigate how the students? awareness of language use and thinking skills are affected adopting LBA whose implications may lead to different strategies of text analyses in English language learning classes.