Sürece dayalı faaliyet tabanlı maliyet sisteminin müşteri karlılık analizinde kullanılması: Bir konaklama işletmesinde uygulama
Using time driven activity based costing system for customer profitability analysis: A case study in an accomodation company
- Tez No: 220637
- Danışmanlar: PROF.DR. VEYİS NACİ TANIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi, Müşteri Karlılık Analizi, Müşteri Odaklılık, Turizm Sektörü, Time Driven Activity Based Costing, Customer Profitability Analysis, Customer Focused Approach, Tourism Industry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Sürece dayalı faaliyet tabanlı maliyetleme (SDFTM) faaliyet tabanlı maliyet sisteminin güncellenmesi için gerek duyduğu pahalı ve hata olasılığı yüksek ayrıca zaman tüketen, yönetici görüşmeleri ve çalışan araştırmalarını ortadan kaldırarak basitleştiren bir sistemdir. Yöntem sadece faaliyetler için gerekli kaynak maliyeti ile bu faaliyetlerin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan kullanım süresi gibi iki veriye gereksinim duymaktadır. SDFTM, faaliyetlerin yerine getirilmesi için gerekli zaman ile mevcut kaynaklarla sağlanan gerçek zaman arasındaki farkın anlaşılması gibi faydalar sağlamaktadır. Yöntem aynı zamanda kapasite yönetimi açısından kullanılabilecek, kullanılmayan kapasite maliyetini de hesaplamaktadır. Bununla beraber yeni sistem, faaliyetlere ait maliyetlerin daha doğru ve daha etkin bir şekilde belirlenmesine olanak sağlamaktadır ve kolaylıkla güncellenebilmekte ve sürdürülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, müşteri karlılık analizinin bir konaklama işletmesinde uygulanması ve geleneksel FTM ile SDFTM sistemlerinin farklarının ortaya konulmasıdır. Bu çerçevede tanımlayıcı ve deneysel olay çalışmaları bir otel işletmesinde uygulanmıştır. Tanımlayıcı olay çalışması ile otelin mevcut maliyet sistemi ve müşteri karlılık analizi ortaya konulmuş, deneysel olay çalışması ile SDFTM sisteminin analiz sonuçlarını ne şekilde etkilediği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Time Driven Activity Based Costing (TDABC) is a system which simplifies Activity Based Costing by removing the need for time consuming managerial interviews and employee surveys that are proneness to error and expensive to upgrade. The method needs only two parameters as the cost of supplying resources to activities and the time required to perform these activities. TDABC provides an organization with many benefits in understanding the differences between the total amount of time needed to carry out activities, and the actual amount of time available given current resources. The method also evaluates cost of unused capacity which could be used for the capacity management. In addition, the new system can easily be maintained and updated and makes it possible to determine the cost of the activities in a more accurate and effective way. The aim of this study is to apply customer profitability analysis in an accommodation company and to determine the differences between traditional ABC and the TDABC. In this framework, descriptive and experimental case studies were applied in a hotel, existing cost system and customer profitability analysis of the hotel were defined using descriptive case study; and then with an experimental case study, it was shown how the time driven activity costing affected the analysis results.