Satın alma kararlarıında tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke etkisinin rolü
The role of consumer ethnocentrism and country of origin effect on purchase decision
- Tez No: 220641
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Menşe Ülke Etkisi, Tüketici Etnosentrizmi, Milliyetçilik, Satın Alma Kararı, Country of Origin Effect, Consumer Ethnocentrism, Nationalism, Purchase Decision
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, uluslararası yazında çok çalışılmış olmasına rağmen, Türkiye'de az çalışma alanı bulmuş olan menşe ülke ve tüketici etnosentrizmi kavramlarını irdelemek ve Türkiye'den seçilen bir örnek üzerinde test etmektir. Burada amaç, menşe ülke ve tüketici etnosentrizmi yazınına da kültürel anlamda bir çeşitlilik kazandırmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde menşe ülke etkisi; ikinci bölümünde de tüketici etnosentrizmi kavramları ele alınmış, yazından örneklerle geniş bir biçimde sunulmuştur. Buna göre tüketici etnosentrizmi, yabancı ürün satın almanın uygunluğunu tartışan ve yerli ürün satın alma güdüsü veren bir kavramdır. Menşe ülke etkisi ise, ?bir ürünün ait olduğu ülkenin, tüketicilerin karar ve satın alma davranışları üzerindeki olumlu ya da olumsuz etki? şeklinde tanımlanabilir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Çukurova Üniversitesi mensupları üzerinde yapılan uygulamanın sonuçları sunulmuştur. Üniversite mensupları arasında idari personelin ve akademisyenlerin, öğrencilerden farklı olarak daha fazla etnosentrik eğilim gösterdikleri bulunmuştur. Etnosentrizm düzeyleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkinin de, literatürü desteklediği görülmüştür. Yani kadınlar, daha yaşlılar, daha düşük gelirliler daha yüksek düzeyde etnosentrik bulunmuştur. Sonuçlar, genel anlamda yazındaki genel beklentileri desteklemekle birlikte, beklenmeyen bazı bulgularla da karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, to test the country of origin and consumer ethnocentrism concepts on Turkish consumers; that have been studied little in Turkey but vastly in the international literature. The aim is to put a cultural diversity to the country of origin and consumer ethnocentrism literature globally. In the first part of the study, the country of origin concept; and in the second part, the consumer ethnocentrism concept is examined and presented vastly with examples of the related literature. With reference to this, consumer ethnocentrism is a concept that discusses the appropriateness of purchasing foreign products and gives motivation of purchasing domestic products. Country of origin effect can be described as ?the positive or negative effect of a country that a product belongs to, over the consumers? decision and purchase behaviors.? In the third part of the study, the results of the application, that was accomplished on the members of Çukurova University, is presented. It has been found that, different from the students, the administrative personnel and the academics show a higher ethnocentric tendency among the university members. The relation between the levels of ethnocentrism and the demographic characteristics has been found supporting the literature. Namely, the women, the elders and the lower earners have been found higher ethnocentric. The results generally support the expectations deriving from the literature; however, some unexpected findings are encountered.