İslam Hukuku açısından şiddet ve terör olgusu
Violence and terror facts according to Islamic Law
- Tez No: 220642
- Danışmanlar: PROF.DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam, Hukuk, İnsan, Kur'an, Sünnet, Diyalog, Müsamaha, Şiddet, Terör, Çatışma, Islam, Law, Human, Quran, Sunnah, Dialague, Tolerance, Violence, Terror, Clash
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İnsan sosyal bir varlıktır. Bu yüzden içinde yaşadığı toplum tarafından kabul edilen kurallara uymak zorundadır. Bu kurallar bazen din, bazen yasa, bazen de örf-adet kaynaklı olabilir. İslam dini ve getirdiği ahlaki umdeler, insana, toplumda nasıl yaşayacağını açıklamıştır. Bu çalışmada farklı boyutlarıyla İslam dini, İslam Hukuku açısından şiddet ve terör olguları, bu olgular bağlamında çatışma ve diyalog kültürleri ile insan hakları araştırılmıştır. Çalışmamızda konuyla ilgili Kur'an ayetlerine, hadislere yer verilmiş ve bu konuda yazılmış diğer kitaplardan da yararlanılmıştır. Çalışmalarımızın neticesinde görülmüştür ki; şiddet insanın fıtratında vardır. İslam, getirdiği hukuki ve ahlaki umdelerle insan fıtratındaki bu şiddet eğilimini asgariye indirgeyerek, dünyadaki tüm insanların barış, adalet, emniyet, müsamaha ve diyalog kültürü içinde, bir arada nasıl yaşayabileceğini ortaya koymaktadır. Hukuki açıdan can, din, akıl, nesil ve malın korunması için, önleyici tedbirler alınmış, cezai müeyyideler getirilmiş, gerektiğinde ve başka çare kalmadığında savaşa da izin verilmiştir. Şiddetin en acımasız ve gayrı ahlaki boyutu ise terördür. Menfaatler çatışması terörün, terör ise kaos ortamının kaynağıdır. Şiddet, terör ve kaos çatışma kültürünün ürünüdür. Çatışma kültüründe ise hedefe ulaşmak için her şey mübahtır. İslam dini, terörü kesinlikle reddeder ve lanetler. İslam hem bireysel hem de toplumsal hayatta emniyet ve istikrar vaad edip, kaos ve çatışmayı meneder. Daha huzurlu bir gelecek için öncelikle terörün genel kabul görebilecek bir tanımının yapılması, akabinde tüm gerçek ve tüzel kişiler ile oluşumların samimi bir şekilde teröre karşı ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği yapması gerekmektedir. İslam'a göre tüm insanlar eşit olup, üstünlüğün ölçüsü Allah'a yakınlıktadır.
Özet (Çeviri)
The human beings are social. Therefore they must obey the rules which have been accepted by the society where they have been living in. These rules can be related sometimes law, sometimes religion rules, sometimes custom on usage rules, too. The İslam Religion and its Law System have been explained how people will live on community. In this work, with different dimensions of Islam, violence and terror facts according to Islamic Law, clash and diolague culturies according to these facts, human rights are studied. In our study it has been given place to verses of the Quran and Hadiths and used other books written on this subject. It has seen in the conclusion of our studies that violence is always together with the human beings. The Islam has reduced this violence tendency to the minimum degree by its lawful and moral norms and it has showed that all the people in the world can live in company by the culturies of peace, justice, safety, tolerance and dialogue. According to the law, some cautions have been taken in order to save the soul(self), religion, mind generations and property, punish sanctions have been brought, if there is no way and it is necessary it?s even allowed to the battle. The most merciless and unmoral dimensionsof violence is terror. The benefit clash is the source of terror and the terror is the source of caos. Violence is the production of terror and caos clash culturies. In the clash culture everything can be done so as to reach the aim. The Islam Religion refuses and courses the terror. It promises safety and steadiness in both individual and social lifes and it forbids caos and clash. It?s necessary to make a brief description of terror which has to be accepted by the general for a more wellfare future, and then it?s necessary to cooperate against to the terror on the national and international level, with all of the judicial and real individuals. According to the Islam the human beings are equal and the measurement of superiority is at the closeness to God.