2001 ilköğretim fen bilgisi dersi ve 2005 ilköğretim fen ve teknoloji dersi programlarina ilişkin öğretmen görüşleri
The views of theachers relation to the primary science curriculum in 2001 and 2005
- Tez No: 220643
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ EMRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretimi, Fen Bilgisi Programı, Program Değerlendirme, Sınıf Öğretmeni, Science Teaching, Science Curriculum, Curriculum Evaluation, Primary Teacher
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, 2001-2002 öğretim yılında uygulanmaya başlayan ??lköğretim Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programı? ile 2005-2006 öğretim yılında uygulanmaya konulan ??lköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı?nın öğretmen görüşleri açısından değerlendirilmesi ve yeni programının uygulanmasında öğretmenlerin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2005-2006 öğretim yılında Adana Merkez ilçelerinden tesadüfi yolla seçilen 27 ilköğretim okulunda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Adana Merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan 192 öğretmenden oluşturmuştur. Öğretmenlerin görüşlerinin belirlenmesinde daha önce benzer bir çalışma için hazırlanan bir anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen bulguların karşılaştırılmasında varyans analizi ve t testi analizleri yapılmıştır. Çalışmalardan elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir: Öğretmenlerin 2001 ve 2005 programındaki hedeflere, içeriğe, eğitim durumuna, değerlendirmeye ve teknolojik gelişmelere yönelik görüşleri arasında bazı değişkenler için anlamlı farklar görülürken bazı değişkenlere göre ise anlamlı farklar görülmemiştir. Öğretmenlerin 2005 programına yönelik daha olumlu yaklaşımlara sahip oldukları görülmektedir. Öğretmenlerin, 2005 programının uygulanması sırasında en çok karşılaştıkları sorunlar; okullardaki araç-gereçlerin yetersiz olması, program hakkında yeterince bilgilendirilmeme ve kılavuz kitapların öğretmenlere zamanında ulaştırılmaması şeklinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out the views of teachers? about Primary Science Curriculum which was put into practise in 2001-2002 and 2005-2006 academic years, the research also shows the problems the teachers faced while implementing the new science curriculum. The research was carried out with 27 primary schools selected randomly from central of Adana. The sample consists of 192 teachers who work in these schools. A questionnaire which was developed for a smilar research was used to determine the views of the teachers. T- test and variance analysis were used for finding comparisons. The results of this research are summarized as follows: There are significant differences between the curriculum of years 2001 and 2005 regarding the views of teachers on objecties, content, teching-learning activities, evaluations and technological developments in terms of some variables. However, there is no significant difference between the views of the teachers relation in terms of some variables. The teachers approach more positive to the curriculum of year 2005. The most important problems which teachers faced during the implementation in the curriculum in 2005 are insufficent of materials at schools, insufficent knowledge of teachers about new curriculum and not to be able to deliver of the guide books of the teachers? on time.