Bir algılama ortamı olarak Haydar Ergülen şiirlerinin görsel kurgulamaya dönük etkilerinin uygulama çalışmaları içinde izlenmesi
Analysing the visual construction influences of Haydar Ergülen poems in application studies as a perception environment
- Tez No: 220653
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yazınsal imge, görsel imge, şiir, resim, başkalaşım, algı, yaratım, alımlayıcı, Haydar Ergülen, Literary imagery, visual imagery, poetry, painting, metamorphosis, perception, creation, observer, Haydar Ergülen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, bir algılama ortamı yaratmak ya da bir başka düşünüş biçimi geliştirmek amacıyla, şiirdeki imgenin görselleşebilme olanakları saptanmaya çalışılmış, oluşturulan çalışma bu yaklaşımlar ekseninde toplanmıştır. İmgeyle ilgili yapılan düşünsel araştırmalar ulaşıldığı kadarıyla taranmış, nar imgesi özelinde uygulama alanları saptanmış ve yapılan uygulamalar değerlendirilmeye sunulmuştur. Haydar Ergülen şiirleri bu kapsamda bir düşünce alanı olarak ele alınmış ve yazınsal imgenin görselleşebilme olanaklarıyla denemelere tabii tutulmuştur. Sanatsal alanda vazgeçilmez olarak görülen imge, olanaklar dahilinde araştırılarak, şiir ve resim sanatı arasındaki ilişkiler, tarihsel süreç içerisindeki yeriyle birlikte değerlendirilmiştir. İmgenin farklı iki alan tarafından nasıl algılandığı araştırılmış, incelenmiş, ortaya konan farklı görüşlere ayrıntılı olarak yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was tried to confirm the possible extends of visualizing the imagery in poetry for the purpose of create a perception atmosphere or build up a different way of thinking and the final study was collected in the frame of these approaches. The mental researches on imagery was searched throughly as it was reached and the application fields were determined on the private image of ?pomegrenate?,and these applications were presented to assessment. The poetry of Haydar Ergülen was held as a conception field in this frame and subjected to trials with the possibilities of visualizing the literary imagery. As an essential element of art, image was analysed and the relationships between poetry and painting were evaluated with its place in the historical process. It was searced and analysed how the imagery is perceived by these two different fields of art and different interpretations were held with their details.