Divanlardaki manzum mektuplar
The letters written in verse in divan literature
- Tez No: 220654
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. ÇETİN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mektup, nâme, manzum mektup, mektup yazma geleneği, divan şiiri, Mektup, nâme (both mean the word ?letter?), manzum mektup (letter in verse), mektup yazma geleneği, divan poetry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Divanlardaki ?mektup? ve ?nâme? başlığını taşıyan manzum biçimde yazılmış mektuplar çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bu anlamda değişik yüzyıllardan 13 divan şairinin 27 adet manzum mektubu incelememize dâhil edilmiştir. Çalışmamız giriş, inceleme ve sonuç olmak üzere başlıca üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışma çeşitli özellikleri yönünden tanıtılmıştır. Daha sonra divan edebiyatında mektup yazma geleneği hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde mektup tarzında yazılmış şiirlerin biçim, içerik ve üslûp özellikleri tanıtılmış ve mektup yazma geleneği içerisindeki yerleri incelenmiştir. Manzum Mektuplarda Biçim bölümünde manzum mektupların hangi şair tarafından yazıldığı, varsa kime sunulduğu, nazım şekli, kaç beyitten oluştuğu, hangi aruz kalıbıyla yazıldığı, uyakları, varsa redifleri incelenmiştir. Manzum Mektuplarda İçerik bölümünde manzum mektupların yazılış nedenleri, konuları, tarih ve toplum hayatıyla ilişkileri üzerinde durulmuştur. Manzum Mektuplarda Üslûp bölümünde manzum mektupların kelime kadrosu, söz kalıplarının kullanımı, edebi sanatlar ve anlatım şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde, incelenen malzemeden elde edilen bilgiye göre manzum mektuplar hakkında genel bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The letters, which were written in verse in Divan Literature and have the title called ?mektup? and ?nâme? (both mean the word ?letter?), form the subject of our study. 27 letters of 13 divan poets from different centuries are included in the study. The study consists of three main parts; introduction, research and conclusion. In introduction, the study is introduced with its various aspects. Then, information about the tradition of writing letter in divan literature is given. In research, the form, content and manner of the letters written in the style of poem are introduced and the positions of them in the letter tradition are studied. Below the topic The form of the letters in verse, by whom that the letters in verse were written; if there is, to whom they were presented; their verse type; how many couplets they are formed of; in which prosody that they were written; their rhyme; and if there is, their repeated words; are studied. Below the topic The contents of the letters in verse, it is focused on the causes of the letters to be written, their subjects, relations with the history and society. Below the topic the manner in the letters in verse, there is information about the words used in letters in verse, usage of the phrases, literary skills and expression ways. In the Conclusion part of the study, we tried to make a general evaluation about the letters in verse, depending on the information obtained from the materials studied.