Polis meslek yüksekokullarında bilgisayar destekli öğretim uygulamaları ile ilgili bu okullarda görevli eğiticilerin görüş ve düşünceleri -Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksekokulu'nda bir araştırma-
Computer-aided teaching practices in police vocational high schools and opinions of instructors in these schools - A research in Adana Kemal Serhadli Police Vocational High School-
- Tez No: 220661
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlarla Öğretim, Bilgisayar Destekli Öğretim, Eğitim Teknolojisi, Öğretim Teknolojisi, Polis Meslek Yüksek Okulu, Teaching with Computers, Computer-Aided Teaching, Education Technology, Teaching Technology, Police Vocational High School
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Eğitim sürecini daha etkili ve verimli kılmak için yapılan çalışmalar uzun zamandır devam etmekte olup, özellikle son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. Özellikle okullarda bilgisayarların uygun bir şekilde kullanılması ile öğrencilerin motivasyonları ve okula devam oranları yükselmekte, bunların sonucu olarak da öğrenme düzeylerinde ve başarılarında artış sağlanmaktadır. Ancak burada sorun uygun kullanımın nasıl olacağının belirlenmesidir. Bu araştırmanın temel amacı; Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksek Okulunda uygulanan bilgisayar destekli öğretim uygulamaları kapsamında ne tür etkinliklerin yapıldığını belirlemek ve bu okullarda görev yapan eğiticilerin görüş ve düşüncelerini almaktır. Bu araştırma, Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksek Okulundaki bilgisayar destekli öğretim uygulamalarını, değiştirme, etkileme çabası olmadan olduğu gibi tanımlamak amacıyla betimsel türde tarama modeli ile yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni 2006-2007 öğretim yılında Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksekokulunda bulunan öğrenciler ve bu okulda görev yapan öğretmenlerdir. Örneklem seçimi için, araştırma evrenindeki her birimin eşit seçilme şansı olan seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bilgisayarla Öğretim Programının öğretimi geliştirmesine yönelik yapılan etkinlikleri gözlemlemek amacıyla yapılandırılmamış gözlem anket tekniği kullanılmış, uzman yorumu doğrultusunda anketler son haline getirilerek soru havuzu oluşturulmuş ve 23 eğiticiye uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS-10 İstatistiksel Paket Programıyla analiz edilmiş ve araştırmada sorulan sorular temelinde verilerin % ve frekans değerleri tablolaştırılmıştır. Bu araştırma ile, genelde tüm eğitim sistemimizdeki değişik tür ve kademelerde olduğu gibi Polis Meslek Yüksek Okullarının eğitim uygulamalarında da Bilgisayar Destekli Eğitime geçiş ve uygulama aşamalarında bir çok sorunla karşılaşıldığı, öğretim sürecinde araç-gereçlerin genellikle az veya orta düzeyde kullanıldığı, daha çok ekonomik yetersizlikler ve öğretmenlerin hazır olmamaları nedeniyle Polis Eğitiminde Bilgisayar kullanılmasında geç kalındığı, Bilgisayar Destekli Eğitimin verimli öğrenmeyi sağlayabileceği ve öğrenci başarısını artırabileceği, başarıyı sağlayacak en önemli faktörün ?öğretmenlerin eğitimleri? olduğu, diğer araç gereçlerin kullanımını etkileyebileceği, bu nedenle diğer öğretim araç ve gereçlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği, Bilgisayar Destekli Eğitimde öncelikli yaklaşımın ? Alıştırma ve Pratik yaparak pekiştirme? olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The doings to be effective and rich is going on for a long time; especially they picked up speed in recent years. Especially using computers in schools appropriately and rates motivations of students and attendance to school are increasing, consequently their learning levels and successes are increasing. However, real matter is to determine how to use appropriately. The base aim of this research is to determine that what kind of activities within the context of computer-aided teaching practices in Adana Kemal Serhadlı Police Vocational High School and take opinions of advisors in these schools. This research is done with scanning model in descriptive kind for changing computer-aided teaching practices in Adana Kemal Serhadlı Police Vocational High School and for defining without influence effort as it is. The people of research subject are the students and teachers in Adana Kemal Serhadlı in 2006-2007 education period Police Vocational High School. For the sampling choice, in-line the sampling way was used. Unconfigured investigation survey technique was used for research the activities for developing teaching program with computers, through specialists? comments the surveys are arranged in the last instance and practiced for twenty-three. The informations by way of the survey are analysed with SPSS-10 Statistical Packaged Software and tabulated percent and frequency values on the basis of questions in research. With this research, it is came to the conclusion that it is met with lots of difficulties on transitional and practical steps to computer-aided education in education practices of police vocational high school like in different kind and steps in all our education system; materials are usually used to low or middle level during teaching period, because of lack of economic and because the teachers are not available, it is delayed for using computer on police education, computer-aided education can provide to learn efficiently and increase the success, the most important element is educations of teachers for success, the using of other materials can affect, consequently other teaching materials must be looked over again, the priority approach must be.