Exploring effects of collaborative learning in enhancing teachers development in teaching English to young learners
İşbirliğine dayalı öğrenmenin çocuklara İngilizce eğitimi veren öğretmenlerin gelişimi üzerine etkileri
  1. Tez No: 220662
  2. Yazar: MERAL ŞEKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Öğrenciler, Öğretmen Eğitimi, Çocuklara İngilizce Öğretimi, Konum Odaklı Öğrenme, İşbirliğine Dayalı Öğrenme, Young learners, teacher training, Teaching English to Young Learners (TEYL), situated learning, collaboration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Erken yaşta yabancı dil eğitiminin daha etkili olacağı kanısıyla, Türk Milli Eğitim Bakanlığı yabancı dil öğretiminin devlet okullarında 1997 itibariyle 4. sınıf seviyesinde verilmesine karar vermiştir. Ancak, bu seviyedeki yabancı dil eğitiminin öncelikle pilot okullarda uygulamaya geçildiği birçok ülkeden farklı olarak, Türkiye'de bu geçiş oldukça hızlı gerçekleşmiş, ve bu da müfredat düzenleyenlere, öğretmenlere ve öğrencilere birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda, Yıldırım ve Şeker'in (2004) yapmış olduğu çalışma, bu alanda eğitim veren öğretmenlerin çocuklara yabancı dil eğitimiyle ilgili teorik ve uygulama düzeyinde daha etkin bir gelişim göstermeleri için hizmetiçi eğitim programlarına ihtiyaç duyduğunu göstermiştir. Burada sunulan çalışma ise, bu tür bir eğitimin ?öğretmenlerin yeni bilgileri kişisel yapılar şeklinde edinmelerine? ve konum odaklı grup tartışmalarıyla bu alandaki bilgi ve becerilerini arttırmaya olanak sağlayacak türde olması gerektiğini öne sürmektedir. Çalışma böyle bir eğitim için ?işbirliğine dayalı öğrenme model?ini önermektedir. Bu çalışmadaki katılımcılar, devlet okullarında çalışan 3 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmacı bu çalışmada topluluğun bir üyesi olarak içerden ve araştırmacı olarak dışardan dahil olarak katılımcı-gözlemci rolündedir. Veriler, üçlü yöntem kullanarak, Repertory Grid, öğretmen günlükleri, ve sekiz ay devam eden haftalık toplantıların ses kayıtlarından elde edilmiştir. Çalışmanın kapsamının ve sonuçlarının bu seviyedeki öğretmen eğitim programlarına önemli katkılarda bulunacağı savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Acting on the belief that the earlier children start to learn a foreign language the better, the Turkish Ministry of Education lowered the compulsory introduction of English to grade 4 in 1997. However, unlike many countries where foreign language education for young learners was first applied in pilot schools, Turkey encountered a very fast change in nature. This immediate change caused many problems for curriculum planners, educators, and for learners. The study conducted by Yıldırım and Şeker (2004) aimed to specify the problems faced at this level of education. The results revealed that there is a critical need for enhanced scheme of in-service teacher training for teachers? development of awareness of children?s language learning at both theoretical and practical level. In this study, it is suggested that the scheme for such training must assist teachers to ?perceive (and acquire) knowledge as personally constructed meaning? (Wilson, 1996, p.6) through participation in situated tasks, discussions, and reflection and to help them extend their knowledge and skills in teaching English to young learners. With these in mind, the study suggests an approach to teacher training referred as `collaborative learning model?. The participants of this study were three English teachers teaching grade 4 at public primary schools. The researcher acted as a participant observer, referring ?to the role of the researcher as an insider in regard to being part of the community and as an outsider as a researcher? (Yıldırım, 2001). The data was collected using a triangulated approach in which Repartory-Grid, journals, and audiorecordings of the weekly meetings held for eight months were used. The findings are meant to make available specific proposals for directions in which this level of teacher education can move.