Küresel rekabet ortamında ayırt edici ve sürdürülebilir üstünlükler bağlamında temel yetenek tabanlı stratejiler ve bir uygulama
Core competence based strategies within the global competitive environment founded on distinctive and sustainable advantages and an application
  1. Tez No: 220672
  2. Yazar: NEVRİYE ALTUNTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TANYERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Yetenek, Küreselleşme, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı, Strateji, Görünmez Varlıklar, Değişim, Müşteri Değeri, Core Competence, Globalization, Sustainable Competitive Advantage, Strategy, Intangible Assets, Change, Customer Value
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Bu tezin amacı küreselleşmenin etkisiyle değişen iş ortamında rekabet eden işletmelerin başarılı olmalarını sağlayan temel yetenek tabanlı stratejiyi ve bu stratejinin kilit bileşenlerini incelemektir. İnceleme süreci küreselleşme olgusunun ekonomik, sosyal ve politik boyutta ortaya çıkardığı yeni oluşumların ve dinamikleşen rekabet stratejilerinin odağında başlamıştır. İlerleyen bölümlerde yapılan anket çalışmasının değerlendirilmesiyle işletmelerimizin ve iş dünyasının rekabetçi yapısının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Günümüzde işletmelerin rekabetçi üstünlüklere ulaşmaları önemli olmakla birlikte eğer bu üstünlükler sürdürülebilirlik özelliğine sahip değilse fazla bir anlam ifade etmemektedir. Rakipler tarafından taklit edilemeyen, satın alınamayan ve kopyalanamayan üstünlükler ve bu üstünlükler üzerine inşa edilen rekabet stratejileri ise işletmelerin başarılarını uzun yıllara taşımalarını kolaylaştırmaktadır. İşletmelere bu özellikleri kazandıran kilit bileşenler ise sahip oldukları temel yetenekleridir. Temel yeteneklerin yol bağımlılık, nedensel muğlaklık ve ekonomik caydırıcılık özellikleri rakiplere bariyer oluşturarak işletmeyi müşterilerinin gözünde farklı ve değerli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis to investigate the core competence based strategies and their key ingredients which bring success to businesses those compete within a business environment that has been changing due to globalization. The investigation process starts with focusing on new formations and dynamic competition strategies which have emerged due to globalization within economic, social and political arenas. In later chapters, a survey investigation has been carried out, aiming to uncover the competitive structure of our businesses and the business environment. Today, achieving to competitive position for a business firm would not be a real achievement unless this characteristic has been sustained. Strategies which are based on those types of competences which are not imitable or buyable by others help to sustain the achievements of businesses for long time over the years. The key elements those gives these characteristics to the firms are in fact are their own competences. Path dependency, causal ambiquity, economic deterrence characteristics of core competences create barriers for competitors and make the firms valuable and different within the eyes of customers.