Diyet problemlerinin optimizasyonu ve bir uygulama
Optimization of diet problems and an apliciation
  1. Tez No: 220676
  2. Yazar: ERDAL KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet Modelleri, Dogrusal Programlama, Menü Planlama, The Diet Models, Linear Programming, Menu Planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez çalısmasında, dogrusal programlama yardımıyla haftalık örnek bir Diyet Modeli sunulmustur. Modelde; 170sm boyunda, 70kg agırlıgında, haftanın 5 günü yogun fiziksel aktivite içinde olan ve hafta sonlarını çogunlukla dinlenerek geçiren bir birey esas alınmıstır. Modelin amaç fonksiyonu, yiyeceklerden elde edilecek toplam tercihi maksimize etmeyi hedeflemektedir. Hedef kitleden; her bir yiyecek için -3 ile +3 arasında bir tercih katsayısı belirlemeleri istenmis, elde edilen sayılar amaç fonksiyonunun tercih katsayıları olarak kullanılmıstır. Sık tüketimden dogan monotonlugu önlemek için, yiyeceklerin haftada en fazla 3 kez tüketilmesini garanti eden bir kısıt eklenmistir. Tercih katsayısı 2 ve 3 olan yiyeceklerin haftada en az 1 kez tüketilmesini saglayan ayrı bir kısıt eklenerek tercihlerin daha fazla dikkate alınması saglanmıstır. Balık ve yumurta, tasıdıgı yüksek besin degerlerinden ötürü haftada en az 2 kez tüketilmesi istenmistir. Modelde, yemege ayrılan bütçe de kısıt olarak eklenmistir. Bütçe, TÜİK tarafından yapılan Hane halkı Bütçe Anketi verileri ve Türk-İş tarafından tespit edilen Açlık Sınırı verileri dikkate alınarak belirlenmistir. Türk-İs, Nisan Ayı yetiskin bir gencin asgari mutfak harcamasını yaklasık 174ytl olarak hesaplamıstır. Bir haftalık gıda harcamasına karsılık gelen deger ise yaklasık 44ytl olarak alınmıstır. Model; vücudun temel besin degeri ihtiyacını karsılarken, bütçe ile yemeklerin tercihi arasında dengeyi saglayan yemeklerin olusturdugu bir liste sunmaktadır. Model farklı besin ihtiyacı ve farklı bütçe için alternatif çözümler üretme esnekligine sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a Diet Model for one week has been issued by means of Linear Programming. A human who is 170cm length, 70kg weight, who makes hard physical activities for five days and rests at the weekends has been taken as a reference in this model. The object function of the model tries to maximize the total preference. Each food has been expected to be numbered from -3 to +3 by the object population in accordance with their preference, and these numbers have been used as a preference coefficient of the object function. A function, that ensures none of food can be consumed more than three times in a week, has been added as a constraint to prevent monotonous caused by consuming of foods frequently. Another function, that ensures the foods that?s coefficients are 2 and 3 to be consumed at least one time in a weak, has been added as a constraint to increase the effect of preference. Fish and egg was expected to be consumed at least two times in a weak because of their nutritious. The budget of foods has been added as a constraint to the model. The budget, in accordance with ?the house members? budget questionnaire of TUIK? and in accordance with ?the cost of decent substance made by TURK-IS?, has been determined. Turk-is has counted the monthly cost price of foods for a young man as 174ytl for April. So, the weekly cost price has been counted approximately 44ytl. The solution of the model gives a list of foods that balance the budget and food preference while satisfying the daily dietary requirements. Model has flexibility for different nutritional requirements and different budget.