Üniversite öğrencilerinin girişimcilik özelliklerinin belirlenmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerine bir çalışma
Determining entrepreneurship properties of university student: A study about the students of Suleyman Demirel University
  1. Tez No: 220677
  2. Yazar: EMİNE CANSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKER H. ÇARIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimci, Risk Eğilimi, Fırsat Odaklılık, Yaratıcılık, Yenilik
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
21. yüzyılda girişimcilik unsuru toplumsal refahın ve bölgeler arası dengeli kalkınmanın sağlanmasında önemli bir yere sahip olmuştur. Belirsizlik içeren çevre koşullarında karar alma, yenilik yapma, yaratıcılık ve risk almaya eğilimli olma gibi özellikler taşıyan girişimciler çağdaş uygarlığın gelişmesinde önemli bir misyon yüklenmişlerdir. Bireylerin risk alma eğilimi, kendi işlerini kurmaktaki istekleri, fırsat ve amaç odaklı olmaları, cesaret ve azimleri girişimciliğe eğilimlerinde etkili olacaktır. Özellikle üniversitelerde okuyan gençlerin girişimcilik eğilimleri belirlenerek potansiyel girişimci özelliği gösterenlerin doğru yönlendirmelerinde iş hayatına kazandırılmaları gerekmektedir. Bu çalışmamızın amacı; Süleyman Demirel Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin girişimcilik özelliklerinin incelenmesi, girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi ve demografik özelliklerinin girişimciliğe etkisini belirlemeye çalışmaktadır. Ayrıca girişimcilik eğilimlerinin oluşmasında aile, çevre ve biçimsel eğitimin yanı sıra kişisel özelliklerin etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerine bir anket uygulaması yapılmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entreprenurship in 21. century has taken an important position in maintaining social welfare and a balanced development those entrepreneurs who are able to take decisions make innovations and have tendencies to creativity and risk taking in indetermined environmental condions have awned a crucial mision. İndividual?s tendency to take risks, willigness to start their own business, being opportunity and goal oriented, courage ethussias are going to be effective upon their tendency to entrepreneurship especially the tendency to entrepreneurship of university students should be determined and it is reguired to guide them successfully end to maintain them in business life. The aim of this study is to examine entrepreneurship features of students at SDU, to determine their entrepreneurship tendencies and to decide effects of demographic properties upon entrepreneurs. Besides it is tried to study effects or personel properties in addition to family environment and formal education in forming entrepreneurship tendency to that end is a study has been carried out and evaluaed. Key words : entrepreneur, risk tendency, opporteinty ? oriendted, willigness, creativty, innovation.