Kayıt dışı ekonomi ve kara para ilişkisi
Relationship between informal economy and black money
  1. Tez No: 220685
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kara para, kayıt dısı ekonomi, vergi kayıpları, kaçakçılık, kara para aklama, Informal sector, black money, illicite gains, untaxed economy, money laundering
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Genel anlamıyla, bilinen istatistiki yöntemlerle tahmin edilemeyen ve GSMH hesaplarını elde etmede kullanılamayan gelir yaratıcı ekonomik faaliyetlerin tümüne ?kayıt dısı ekonomi? denilmektedir. Kayıt dısı ekonominin ekonomik, sosyal ve idari yönden pek çok nedeni mevcuttur. Kayıt dısı ekonominin büyüklüğünü tam olarak tespit etmek mümkün olmasa da birtakım ölçme yöntemleri gelistirilmistir. Kayıt dısı ekonomiye neden olan faktörler daha ziyade gelismekte olan ülkelere özgü özellikler olduğundan, kayıt dısı ekonomi oranları gelismekte olan ülkelerde daha yüksektir. Ülkemizde kayıt dısı ekonomi oranının %50'nin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Kayıt dısı ekonomik faaliyetlerin bir kısmı tamamen yasalara aykırı olduğu halde, bir kısmı yasal olmakla birlikte vergilendirilmemis ekonomiyi kapsar. Ülkemizde uygulanan vergi sistemi sonucunda ortaya çıkan muafiyet ve istisnalarda kayıt dısı yani vergi dısı bırakılmıs ekonomiyi ortaya çıkarmaktadır. Yasadısı faaliyetlerde, faaliyetin özelliği nedeniyle, bu faaliyetlerden elde edilen gelirlerin kayıt dısı bırakılması bir bakıma zorunlu hale gelmektedir. Kara para ve kara para aklama suçlarının organize suç örgütleri tarafından islenmesi ve küresel boyutunun olması nedeniyle, milletlerin bu suçla tek baslarına mücadele etmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu suçlarla hem ulusal hem de uluslararası platformda mücadele edilmesi gerekmektedir. Bu çalısmanın amacı, literatürel bir bakıs açısıyla Türkiye'de ve dünyada kayıt dısı ekonominin durumuna iliskin bir değerlendirme sunmak ve kayıt dısı ekonomi kara para iliskisini incelemektir. Bu çalısmada, öncelikle kayıt dısı ekonomi kavramı ve kayıt dısı ekonominin dünya ve Türkiye'deki büyüklüğü incelenmistir. Daha sonra kara para ve kara para aklama kavramı, kara para aklamanın asamaları, kara para aklama yöntemleri, kara para aklamayla mücadele üzerinde durulmustur.
Özet (Çeviri)
In general, all the income resulting economic activities, which are not predictable by the known stastical methods and also not available in obtaining the GNP amount, are called informal (unregistered) economy. There are a lot of economic, social and administrative reasons behind informal economy. Even it is impossible to estimate the exact rate of informal economy, some measurement methods heve been improved. Reasons of informal economy are peculiar to developing countries. For this reason informal economy rates are higher in developing countries. It is estimated that the rate of informal economy is over fifty percent in Turkiye. Although some portion of informal economic activities are totally banned by laws, some portion of it contains legimate but untaxed economic activities. Tax exemptions and exceptions of our national taxation system also unveils informal, or namesl untaxed economy. In a sense, keeping the illicit gains unregistered turns out to be somehow compulsory because of the nature of the activity. Because of the money laundering, having transnational aspect is one of the predominant illicit activities of organized crime syndicates, no country alone can be succesfull in the fight against this transnational risk. Mainly for this reason, it is of great importance to combat this crime both national and international levels. The aim of this study is to present a literatural sight about the informal economy in Turkiye and in the world and observation of the relationship between blackmoney and informal econmy. In this study, after giving the general overview of the informal econmy and the measurements of the informal econmy in Turkiye and the world, than the framework of the blackmoney and money laundering, money laundering methods, the phase of money laundering and the contestation of money laundering are discussed.