The effects of housing on net error and omission: An application on Turkey case
Konut sektörünün net hata noksan üzerindeki etkisi: Türkiye üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 443263
  2. Yazar: GÜLEN ARIKAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. OKAN AYBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Net Hata Noksan, Reel Efektif Döviz Kuru, Konut Piyasası, Net Error and Omission, Housing Sector, Real Effective Exchange Rate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ödemeler dengesindeki farklılıkları kapsayan net hata noksan kalemi, bazı istatistiksel farklar nedeni ile oluşmaktadır. Ayrıca, net hata noksan kalemi, ülke bütçesine giren kayıt dışı, yani vergilendirilmemiş geliri de temsil eder niteliktedir. Konut piyasası ise, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler için kara para aklamakta kullanılan araçlardan biri konumundadır. Vergilendirilmemiş paralar, konut piyasası yardımı ile piyasaya kolaylıkla dâhil edilebilmektedir. Bu çalışmada, 1999-2014 yılları arasında, çeyrek dönemlik veriler kullanılarak, Türkiye'ye giren kayıt dışı paranın aklanmasında, konut sektörünün etkisi araştırılmak istenmiştir. Konut kredileri ve reel efektif döviz kuru ile ilgili çeyrek yıllık veriler kullanılarak, konut sektöründeki değişimlerin, net hata noksan kalemi ile ilişkili olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmanın ilk kısmında Türkiye örneği için net hata ve noksan kalemi, reel efektif döviz kuru ve ülkenin konut piyasası üzerinde durulmuştur. İkinci kısımda, bazı temel istatistiksel yöntemlerle veriler hakkında özetleyici bilgi sunulması amaçlanmıştır. Öncelikle değişen varyans olup olmadığını görmek için Wald Testi, daha sonra da zaman serilerindeki birim kökün varlığını incelemek adına ADF testi (Augmented Dickey – Fuller) uygulanmıştır. Zaman serilerindeki gecikmeler ve durağanlıklar saptanmıştır. VAR modelleri ve Granger Nedensellik Testi uygulanmış ve verilerin birbirlerini etkileyip etkilemediği incelenmiştir. VAR modelindeki katsayılar istatistiksel olarak anlamsızken, yapılan Granger nedensellik testi sonucunda da değişkenler arasında nedensellik tespit edilememiştir. Ancak, eşbütünleşme analizi sonuçları istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Net error and omission, which can be defined as 'differences on balance sheet' composed from some statistical differences. On the other hand, net error and omission defines off the record money, in other words, untaxed income. Besides, housing sector is one of the sources for money laundering especially for developing and underdeveloped economies. Thant means, untaxed money is cleaned easily with housing sector. In that study, the aim is exploring the effect of housing sector on money laundering in Turkey. Quarterly data is used for that research among 1999 to 2014. For the housing sector, housing loans and real effective Exchange rate is used to see its relationship between net error and omission. In the first part of the study, net error and omission, real effective exchange rate and housing sector of the Turkey is observed deeply. In the second part of the study, some descriptive statistics is given to see the context of the variables. Primarily, to see the heteroscedasticity, Wald Test is applied on variables. Then to see the presence of unit roots, ADF test (Augmented Dickey – Fuller) is performed. The lags and stationarities for time series are determined. To see the interaction of variables, Granger Causality Test and VAR models are carried out. As a result, cointegration analysis results are found as significant, while Granger causality results are not significant. Also, the coefficients of VAR models are not significant.