Barışı destekleme harekatının hukuksul temelleri ve barışı destekleme harekatına katılımın Türkiye'ye sağladığı faydalar
The legal basis of peace support operations and the benefits for Turkey joinning in peace support operations
  1. Tez No: 220689
  2. Yazar: TAMER YAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş Sonrası Uluslararası Güvenlik, Uluslararası Hukuk, Uluslararası Uyuşmazlık, Barışı Destekleme Harekâtları, Barışa Zorlama, Barışı Koruma, Türkiye'nin Ulusal Güvenliği, Türkiye'nin Barışı Destekleme Harekâtlarına Katılımı, International Security in the Post-Cold War era, International Law, International Conflict, Peace Support Operations, Peace Enforcement, Peacekeeping, Turkey's National Security, Turkey's Contribution to Peacekeeping Operations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezin amacı, tarihsel bir süreç içinde Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen Barışı Destekleme Harekâtlarını doğuran koşulları, söz konusu bu harekâtların amaç ve görevlerini, hukuksal temelleri ile hukuksal ilke ve esaslarını, siyasî ve askerî boyutlarını da kapsayacak şekilde açıklamak; güncel ve halen yürütülmekte olan harekâtlar ışığında, Barışı Destekleme Harekâtlarına katılımın Türkiye'ye sağladığı ve gelecekte sağlayabileceği faydaları ortaya koymaktır. Soğuk Savaş sonrası dönemdeki uluslararası güvenliği tehdit eden krizler ve çatışmalar, çoğu zaman uluslararası örgütlerin müdahalesini gerektiren boyutta olmuştur. Uluslararası Barışı Destekleme Harekâtları, sadece BM liderliğinde değil aynı zamanda diğer uluslararası ve bölgesel örgütler (NATO, AGİT vb.) veya gönüllü kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Geleneksel olarak, dünya barışına katkıda bulunmaya olumlu bakan Türkiye'nin de, bunu ispat etme fırsatı ve bu alandaki katkısı, bu dönemde önemli bir artış göstermiştir. Nitekim Soğuk Savaş sonrası dönemde, Türkiye'nin dış politikasında ön plana çıkan davranış kalıplarından biri, uluslararası krizlere ve çatışmalara karşı geliştirilen uluslararası barışı destekleme harekâtlarında yer alması olmuştur. Bu dönemde Türkiye, Kosova'dan Afganistan'a, Lübnan'dan Doğu Timor'a, Bosna-Hersek'ten Gürcistan'a kadar dünyanın birçok yerindeki, farklı düzey ve biçimdeki barışı destekleme harekâtına katılmış ve katılmayı sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis to clarify UN Peace Support Operations? conditions, goals, tasks and legal principles that comprise political and military topics throughout the history, and to specify Peace Support Operations? both the past and future benefits for Turkey, in scope of the current operations. In the post Cold War era, a number of crises and armed conflicts threatening the international security have accrued, and most of them are needed to be intervened by international community and international organizations. International Peace Support Operations are realized not only by UN-led, but also in other international and regional organizations (such as NATO, OSCE etc.) or coalitions of the willing. The number of activities or operations in which Turkey has participated has significantly risen in recent years. In the post Cold War era, Turkey's contribution to International Peace Support Operations has remarkably expanded. In this meaning, Turkey has been actively contributing to several peace support operations with different formations from Kosovo to Afghanistan, from Lebanon to East Timor, from Bosnia-Herzegovina to Georgia.