Terörist örgütlerde örgütsel öğrenme
Organizational learning of terrorist organizations
  1. Tez No: 220690
  2. Yazar: ERDAL BAYER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Öğrenme, Öğrenen Organizasyon (Örgüt), Örgüt Kültürü, Liderlik, Strateji, Taktik, Adaptasyon (Uyum Sağlama), Organizational Learning, Learning Organization, Organizational Culture, Leadership, Strategy, Tactics, Adaptation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezin amacı, bugünün teröristlerinin örgütsel öğrenme içinde nasıl öğrendiklerini inceleyerek yarının teröristlerinin faaliyetlerini anlamak ve önceden tahminde bulunmak imkanı tanıyacak ve terörizmle mücadele açısından fayda sağlayacak kavramları açıklamak ve önerilerde bulunmaktır. Çağımızın en büyük sorunlarından birisi terörizmdir. Yazılı tarihten beri var olduğu bilinen terörizmin 1880'lerden günümüze kadar olan bölümü, modern terörizm olarak adlandırılmaktadır. Geçmişle kıyaslanamayacak kadar yıkıcı bir hal alan terörizm, teknoloji ve iletişim çağının sağladığı avantajlarla gün geçtikçe etkisini arttırmaktadır. Teröristler için en öncelikli konu, varlılarını devam ettirebilmektir. Bu maksatla çevreye uyum sağlayabilmeli, gelişebilmeli ve değişebilmelidir. Bunun için bilgi edinmeli, bilgiyi yorumlamalı, paylaşmalı ve daha sonra kullanmak üzere saklamalıdır. Bu süreç, örgütsel öğrenme olarak adlandırılmaktadır. Örgütler, örgütsel öğrenme sonucunda hem örgütün yapısında değişikliğe gitmekte hem de kuruluş amaçları doğrultusunda stratejilerini, taktiklerini ve eylem tarzlarını geliştirebilmektedir. Bu süreçte liderin çok önemli rolü vardır. Liderlikle beraber örgüt kültürü ve öğrenen örgüt kavramları öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to offer some suggestions about counterterrorism measures and to explain useful concepts for predicting and understanding tomorrow?s terrorist behaviour by examining how today?s terrorists learn by virtue of organizational learning. One of the most important problems of our time is terrorism. Terrorism has long been known to exist but the period between 1880s and now is called the modern terrorism. It is much more devastating now when compared with the past and unfortunately increasing its effect day by day with the advantages of technology and communication age. The most important thing for a terrorist organization is its survival.Terrorists must adopt to the changes in their environment.For this reason they must acquire knowledge and information,interpret,distribute and store them.This process is called organizational learning. Organizations with the help of organizational learning can change their structures strategies,tactics and courses of action in order to reach their ultimate goals.In this process leadership plays a very important role.Besides leadership organizational culture and learning organizations are critical concepts.