Silahlı kuvvet kullanılması ve TSK'nın yurtdışında görevlendirilmesinin hukuki esasları (Barış operasyonları)
The armed forces use and the legal principles of the use of abroad Turkish armed forces (Peacekeeping operations)
  1. Tez No: 340444
  2. Yazar: CEMAL YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet Kullanma, Barış Operasyonları, Silahlı Kuvvetlerin Kullanılması Kararları, Türkiye'nin Barışı Destekleme Harekâtlarına Katılımı, Use of force, Peacekeeping Operations, Use of the Armed Forces Decisions, Turkey's Contribution to Peacekeeping Operations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasında, kuvvet kullanımının teorik çerçevesi kapsamında, Anayasal düzenlemeler, gerekli uluslararası hukuk mevzuatı, kuvvet kullanma kararları ve yabancı ülke örnekleri ile TBMM?nin, Anayasa?nın 92?nci maddesi kapsamında verdiği izin kararları ele alınmıştır.Tarihsel bir süreç içinde Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen Barışı Destekleme Harekâtlarını doğuran koşulları, söz konusu bu harekâtların amaç ve görevleri, hukuksal temelleri ile ilke ve esasları,siyasi ve askeri boyutları incelenmiştir. Uluslararası mevzuatın ortaya konulmasından sonra konu ulusal mevzuat bakımından incelenmiştir. BM, uluslararası siyasal sistemde yer alan devletlerin tamamına yakınını, gönüllülük esasına göre üye olarak bünyesinde barındırmaktadır. Amacı, uluslararası barış ve güvenliği korumak olan BM, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında, öncelikle sorunun giderilmesi için barışçı çözüm yollarına başvurmaktadır. Türkiye, Kosova'dan Afganistan'a, Lübnan?dan Doğu Timor'a, Bosna-Hersek'ten Gürcistan'a kadar dünyanın birçok yerindeki, farklı düzey ve biçimdeki barışı destekleme harekâtına katılmış ve katılmayı sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the theoretical within the framework of the use of force, the constitutional arrangements, the needful international laws and regulations, use of force decisions and foreign countries examples and within the meaning of the Constitution?s 92. article, act of Turkish Grand National Assembly?s decisions were discussed. Historical in a process that carried out by the United Nations peacekeeping operations give rise to the conditions of the mission and objectives of these operations, and the legal principles and fundamentals of the legal foundations of the political and military dimensions were examined.After laying down the topics examined in terms of national legislation, international legislation. United Nations includes almost all the states as members in the system of international politics in accordance with the principle of voluntarism. UN that mainly aims at keeping international peace and security primarily applies to peaceful solution methods to eleminate the problems.Turkey has been actively contributing to several peacekeeping operations with different formations from Kosovo to Afghanistan, from Lebanon to East Timor, from Bosnia-Herzegovina to Georgia.