İlköğretim çağındaki çocukların sosyalleşmesinde popüler kültürün rolü (Isparta örneği)
The role of the populer culture in the socialization of the children in elemantary school (The Isparta sample )
- Tez No: 220692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Sosyalleşme, Kültür, Popüler Kültür, Kitle İletişim Araçları, Child, Sociability, Culture, Popular Culture, Mass Media Tools
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sosyalleşme yaşam boyu süren bir öğrenme sürecidir. Çocuk, doğduğu andan itibaren sürekli bir sosyalleşme süreci içerisindedir. Günümüzde kitle iletişim araçları çocuğun sosyalleşmesini etkileyen ve çocuk üzerindeki etkisini günden güne arttıran bir sosyalleşme aracıdır. Bugün kitle iletişim araçları yardımıyla popüler kültür ve bu kültürün ürünleri her yaş grubunu etkisi altına alabilmektedir.Bu çalışmanın amacı Isparta ilköğretim okullarının II. kademesinde okuyan öğrencilerin sosyalleşmesinde popüler kültürün ve bu kültür ürünlerinin etkisini tespit etmektir.Bu çalışmada, kültür ve sosyalleşme kavramlarından hareketle, ilköğretim çağındaki çocukların sosyalleşme süreci ve bu süreci etkileyen faktörler ele alınmış, özellikle alan verilerinden de yararlanılarak popüler kültürün ve ürünlerinin kitle iletişim araçları vasıtasıyla çocukların sosyalleşmesindeki rolü üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sociability is a learning process lasting for a life-time. A child has been in the sociability process from birth onwards. Nowadays, mass media tool is a tool which has been affecting on sociability of child and raising its effect on child day by day. Popular culture and its products is in a position to be able to extend their influence over any age group with the help of mass media tools.The aim of this study is to determine the role of popular culture and its products on sociability of students who are attending to second level of primary education in Isparta.This study dwells on sociability process of the children who are at the age of primary education and the factors that have effect on this process by taking culture and sociability notions into consideration. Particular attention is given the role of popular culture and its products on the sociability process of children through mass media.