The relationship of downward mobbing with leadership and work-related attitudes
Yukarıdan aşşağıya mobbingin liderlik ve örgütsel tutumlarla ilişkisi
  1. Tez No: 220699
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERTÜRETEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CEMALCILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yukarıdan asagıya mobbing, yıldırma, liderlik, is memnuniyeti, ayrılma niyeti, örgütsel baglılık, sosyal destek, örgütsel destek, Downward mobbing, leadership, job satisfaction, turnover intention, organizational commitment, social support, organizational support
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalısmanın 4 amacı vardır: (1) Farklı liderlik tiplerinin yıldırmaya (mobbing)olan etkisini incelemek, (2) yıldırma davranısına maruz kalan çalısanların örgütseltutumlarındaki degisiklikleri incelemek, (3) çalısanların is arkadaslarından aldıklarıdestek ve algılanan ve varolan örgütsel destegin örgütsel tutumlar ve yıldırmadavranısları arasındaki moderatör etkisini incelemek ve (4) Türkiye'de isyerinde yıldırmaolgusunu incelemek. Çalısmada dogrudan baglı bulunan yöneticinin liderlik tipi(transformasyonel, transaksiyonel, otoriter ve babacan liderlik) ile yıldırma arasındakiiliski ile, yıldırma ile çalısanların örgütsel tutumları (duygusal ve mecburiyet baglılıgı, ismemnuniyeti ve isten ayrılma niyeti) arasındaki iliski incelenmistir. Arastırmaya, farklısektörlerden, en az altı aydır dogrudan bir yöneticiye baglı olarak çalısan 219 beyaz yakaçalısan katılmıstır. Path analizine göre transformasyonel, transaksiyonel ve babacanliderlik ile yıldırma arasında negatif, otoriter liderlik ile yıldırma arasında pozitif iliskibulunmustur. Yıldırma ile is memnuniyeti ve duygusal örgütsel baglılık arasında negatif,ayrılma niyeti ve mecburiyet örgütsel baglılık arasında pozitif iliski görülmüstür.Çalısanların is arkadaslarından aldıkları sosyal destek ile algılanan ve varolan örgütseldestegin, yıldırma ile çalısanların örgütsel tutumları arasında moderatör etkisibulunamamıstır. Bulguların bilimsel ve uygulamaya yönelik katkıları degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
The present study has four aims: (1) to explore the effects of different leadershipstyles on mobbing behaviors exhibited, (2) to identify the work-related attitudes ofemployees following exposure to mobbing, (3) to find out the moderating effects ofsocial support from colleagues, and organizational support on the relationship betweenthe mobbing exposure and development of work-related attitudes, (4) to investigate thephenomenon of mobbing in a Turkish sample. Transformational, transactional,authoritarian and paternalistic leadership practices affecting mobbing behaviorsdisplayed, and the work-related attitudes of the victims (i.e. overall job satisfaction,affective and continuance commitment and turnover intention) were investigated. Datafrom 219 white-collar employees from different sectors working under supervisor wasused to test the proposed path model. It was found that mobbing was negativelyassociated with transformational, transactional and paternalistic leaderships andpositively associated with authoritarian leadership. In turn, mobbing was found to berelated to lower job satisfaction, lower affective commitment, higher turnover intentionand higher continuance commitment. Social support from colleagues and organizationalsupport failed to moderate the relationships between mobbing and work-related attitudesof employees. Scientific and practical contributions are discussed along with suggestionsfor future research.