An experimental study of the relationship of personal liking bias with values, personality and cognitive style of interviewers
Kişisel beğeni yanlılığının görüşmeci değerleri, kişilik özellikleri ve bilişsel tarzı ile ilişkisi üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 220704
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişisel beğeni yanlılığı, teknik/kişilerarası yetkinlikler odaklı karar verme, görüşmeci kişiliği, görüşmeci değerleri, Personal liking bias, decision-making based on technical vs. interpersonal competencies, interviewer personality, interviewer values
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmadaki amaç, görüşmecilerin değerleri, kişilik özellikleri ve bilişsel tarzları ile işe alım değerlendirmelerindeki kişisel beğeni yanlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada kişisel beğeni yanlılığı, görüşmecinin aday hakkındaki işe alım kararını baskın olarak, adayın teknik özellikleri ve potansiyel performansı yerine görüşmecinin kişisel beğenisine ya da beğenmemesine dayalı olarak vermesi şeklinde tanımlanmıştır. Farklı bölümlerde okuyan, psikoloji ve sosyoloji dersi alan 176 Koç Üniversitesi lisans öğrencisi bu deneysel çalışmaya katılmışlardır. Bulgular, düşük performans odaklılık, yüksek toplulukçuluk, yüksek dışadönüklük ve düşük ussal düşünme stili ile kişisel beğeni yanlılığı arasında kısmi ilişki olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, kurumlardaki karar vericileri, yanlı işe alım gerçekleştirme potansiyeli olan görüşmecilerin özellikleri hakkında bilgilendirmeyi ve insan kaynakları yönetimi literatürünün, teknik/kişilerarası yetkinlikler odaklı karar verme konusuna katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the relationship of personal liking bias with values, personality characteristics and cognitive style of the interviewers in employee selection decisions. In the present study, personal liking bias was defined as the bias that the interviewer is subject to in such a way that the final selection decision of the interviewer is made predominantly based on the personal liking/disliking of the interviewer towards the applicant rather than the technical competencies of the candidate and his potential performance. An experimental method was used and 176 undergraduate students from different departments taking psychology and sociology classes at Koç University were used as the sample. Results showed partial associations between personal liking bias and low performance-orientation, high collectivism, high extraversion, low rational thinking style. The current study attempts to inform the decision-makers in organizations about the characteristics of the interviewers who have the potential to make biased selection decisions and to contribute to the human resources management literature of decision-making based on technical vs. interpersonal competencies.