The original Turkish concerns about developments in Northern Iraq
Kuzey Irak?taki gelişmeler üzerine Türkiye?nin asıl kaygıları
  1. Tez No: 220749
  2. Yazar: KWANGSOO CHOI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KİBAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Musul, Mondros Mütarekesi, Misak-ı Milli, Lozan Antlaşması, Ankara Anlaşması, Türkmenler, Araplaştırma, Kürtleştirme, PKK, Uçuşa-Yaşak- Bölge, Mosul, Mudros Armistice, National Pact, Lausanne Treaty, Ankara Agreement, Turkmen, Arabization, Kurdification, PKK, No-Fly-Zone
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ABD tarafından işgal edildikten sonra Irak, hiç kimsenin geleceği tam anlamıyla tahmin edemeyeceği bir değişim sürecine girdi. Irak'taki bu değişim Türkiye, İran ve Arap ülkeleri gibi komşu ülkelerin güvenlik konusundaki endişelerinin artmasına yol açtı. Irakt'aki gelişmeler özellikle tarihsel, demografık, siyasal ve jeostratejik açıdan Türkiye'yi kaygılandırmaktadır. Bu kaygılar Türkiye ve İngiltere arasında tarihi 1920'lere dayanan Musul ile ilgili anlaşmalar, Kuzey Irak'ta yaşayan Türkmenlerle arasındaki yakın kültürel bağlar, Kuzey Irak'ta yerleşmiş olan PKK'nın sebep olduğu güvenlik tehdidi ve Ortadoğu'da yükselmekte olan güvenlik sorunlarıyla yakından ilgilidir. Bu tezde olaylar göz önünde tutularak, Türkiye'nin Kuzey Irak meselesi üzerindeki gerçek kaygıları tarihsel, demografık, siyasal ve jeostratejik açıdan incelenmeye çalışılmıştır. Öte yandan, Türkiye'nin 1990 yılından bu yana sürdürdüğü Kuzey Irak politikasının değerlendirilmesine paralel olarak, Türkiye'nin Kuzey Irak politikalarını anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the invasion of Iraq by the U.S., Iraq is undergoing significant transition that no one can predict the future perfectly. Such changes in Iraq will lead to the increasing concerns from neighboring countries including Turkey, Iran, and Arab states. Especially, there are historical, demographical, political and geo-strategic contexts of Turkey?s longstanding interests in the developments taking place in Iraq; treaties between Turkey and British related to Mosul that goes back to the 1920s, close cultural ties with Turkmen or Iraqi Turk who has lived in mostly northern Iraq, the direct threat of PKK who has stationed in northern Iraq to Turkey and an increased instability of security structure in Middle East. This thesis aims to elaborate the original Turkish concerns of developments in northern Iraq with political, demographical, political and geo-strategic dimensions by taking facts into considerations. Also, in accordance with the assessment of Turkish foreign policy about northern Iraq in particular since 1990s, it attempts to understand Turkish policies about northern Iraq.