Croatia and Turkey: Is EU enlargement policy beyond the principle of conditionality?
Hırvatistan ve Türkiye: AB genişleme politikası şartlılık prensibinin ötesinde midir?
- Tez No: 220757
- Danışmanlar: DR. HASAN ALİ KARASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasi şartlılık, Avrupa Birliği, genişleme, aday ülke, Türkiye, Hırvatistan, Political conditionality, European Union, enlargement, candidate country, Turkey, Croatia
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği'nin genişleme politikasını Türkiye ve Hırvatistan katılım süreçlerinin karşılaştırmalı analizi ışığında anlamayı amaçlar. Bunu gerçekleştirebilmek için, bu çalışma AB genişleme politikasının tüm başvuruda bulunan ülkeler için eşit düzeyde uygulanması gereken siyasi şartlılık prensibinin ötesinde olup olmadığı sorusunu sorar. Burada odak noktası, şartlılık politikasının yaklaşımı ve öncelikleri bakımından gösterdiği değişimdir. Türkiye ve Hırvatistan arasında karşılaştırma yapmak ihtiyacı ile bu tez, şartılık ile genişleme süreci ve AB arasındaki ilişkiyi mevcut siyasi ortamın AB'nin genişleme konusundaki sorumluluğu bakımından keşfetmeye çalışmaktadır. Bu çalışma, 2004 yılından beri şartlılık prensibindeki değişimin genişleme politikası konusunda yol açtığı problemlerin resmini çizmektedir. Ayrıca, bu tez yakın geçmişte yaşanan gelişmelerin Birliğin genişleme politikasını nasıl etkileyebileceğini araştırmaktadır. Bu çerçevede tez, AB tarafından Türkiyeve Hırvatistan'a yönelik farklı düzeylerdeki sorumluluğun nedenini analiz etmektedir. AB ile eş zamanda katılım müzakerelerine başlayan bu ülkeler, AB'nin genişleme davranışını benzerlikleri ve farklılıkları ile inceleme şansını sunmaktadır. Sonuç olarak, üye ülkelerin tercihleri ve endişeleri, Birliğin genişleme politikasını anlamak için siyasi şartlılık prensibinin basit bir analizinin ötesinde bir yaklaşımı gerektiren değişen siyasi ortamda daha büyük bir role sahiplerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand the enlargement policy of the European Union in thelight of the comparative analysis of Turkish and Croatian accession process to the Union.In order to do that, the study asks the question whether the EU?s enlargement policy isbeyond the principle of political conditionality, which is to be applied to all applicant stateson equal footings. The focus here is on change in conditionality policy with respect to itsapproach and priorities. Given the need for comparison between Croatia and Turkey, thethesis tries to find out the relations between conditionality and the enlargement process andthe EU itself in terms of impact of the current policy environment on its commitment forenlargement. This study affords a picture of the problems which change in conditionalitysince 2004 has risen for the understanding of enlargement policy. Moreover, the thesisinvestigates how recent developments might have an effect on the enlargement policy ofthe Union. In this context, the thesis analyses the reason behind the different levels ofcommitment on the part of the EU towards Turkey and Croatia. Since they simultaneouslystarted the accession negotiations with the EU, there appears a great opportunity toevaluate the EU?s enlargement behaviour with its similarities and differences. In conclusion,member state preferences and concerns have a greater role in the changed policyenvironment, which requires an approach beyond the simple analysis of politicalconditionality to understand the enlargement policy of the Union.