Hamidian policy in Eastern Anatolia (1878-1890)
II. Abdülhamid Dönemi Doğu Anadolu politikasi (1878-1890)
  1. Tez No: 220762
  2. Yazar: S. ASLIHAN GÜRBÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, Berlin Anlaşması, Doğu Anadolu, Aşiret Yapısı, Yerel Siyaset
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Temmuz 1878'de imzalanan Berlin Anlaşması'yla birlikte, Doğu Anadolu'da yeni politik dinamikler ortaya çıktı. Ermenilerin Kürtlerin ve Çerkeslerin saldırılarından korunması için idari reformlar yapılması ve bu reformların İngiltere tarafından denetlenmesinin öngörülmesiyle, devletin Doğu Anadolu'daki topluluklarla ilişkisi yeni boyutlar kazandı. Bu tezde, sözü geçen anlaşmada işaret edilen Kürtler ve Ermeniler arasındaki çatışmaların kökenleri üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, devletin bölgedeki politikaları detaylı bir biçimde ele alınmaktadır. Yeni durumda, devletin bölgedeki Müslüman nüfusla ilişkilerini yönlendiren iki temel kaygı vardı. İlki kısa zamanda güvenliğin sağlanmasıydı, zira bölgede güvenliğin olmayışıyla Osmanlı Devleti'nin Hrıstiyan toplulukları yönetmesinin meşruiyeti arasında doğrudan bağlantı kurulmaktaydı. İkincisi, Müslüman nüfusu devletten soğutacak uygulamalardan kaçınılmasıydı. Bölge, pratikte Müslüman ileri gelenler tarafından yönetilmekteydi ve devlet yerel güçlerin etkisini kırabilecek güçte değildi. Bu durum, yerel ileri gelenlerle uzlaşı halinde olmayı zorunlu kılıyordu. Sonuç olarak, devlet ileri gelenlerin desteğini kazanmak ve onları kontrol altında tutmak arasındaki dengeyi tutturma ihtiyacı içindeydi. Bu tez, belirlenen dönem içinde aşiret yapısının sosyal ve siyasi durumunu, devletin bu yapıyı algılayış biçimini ve uyguladığı politikaları incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The Treaty of Berlin, signed in July 1878, marks the appearence of new political dynamics for Eastern Anatolian affairs. The stipulation of the reforms for the protection of the Armenians from Kurdish and Circassian attacks, and the supervision of these reforms by the British authorities were to effect the relations of the Eastern Anatolian populations with the state. The thesis examines the roots of conflicts between the Kurdish and Armenian populations, which was problematized by the aforementioned treaty. Moreover, state policies towards the region are discussed in detail. The state had now two equally important concerns regarding its dealings with the Muslim populations. The first was the immediate attainment of a state of security, for insecurity was used as an argument against the legitimacy of the Ottoman state ruling over Christian populations. The second was abstaining from actions which would alienate the Muslim populations from the Ottoman state. The notables were the agents who held practical power in the region, and the state was too new and foreign to the area to break their influence. This made conciliation with notables imperative. The state was hence faced with the formidable task of balancing the need to conciliate with the notables and the need tokeep their actions under control. This thesis examines the situation of the tribal structure with a focus on the peculiarities of the socio-political traditions, as well as the state?s perception of this structure and its concerns in dealings with the region in the specified period.