Ottoman oil concessions during the Hamidian Era (1876–1909)
II. Abdülhamid Dönemi (1876–1909) Osmanlı petrol imtiyazları
- Tez No: 533286
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez, II. Abdülhamid Dönemi (1876–1909) Osmanlı petrol imtiyazlarını ve bu imtiyazların Sultan Abdülhamid'in ünlü“denge politikası”çerçevesinde analiz etmiştir. Bu çalışmada, II. Abdülhamid'in en büyük tehlike olarak gördüğü Avrupalıların müdahalelerine karşı, II. Abdülhamid'in dengeli ve makul uluslararası politikaları kapsamında Osmanlı petrol imtiyazlarını ele alan bir Osmanlı petrol politikası tartışılmaktadır. Bu kapsamda Sultan'ın yabancıların petrol imtiyaz talepleriyle doğrudan çeliştiği ya da bu talepleri doğrudan kabul ettiği söylenemez. Bunun yerine, Sultan Abdülhamid büyük güçlere karşı Osmanlı petrol imtiyazları üstünden bir denge politikası izlemeye çalıştı. O yıllarda, Osmanlı İmparatorluğu Avrupalı güçlerin özellikle Osmanlı petrol kaynaklarıyla ilgilenen Fransa ve İngiltere'nin finansal kontrolleri ve kısıtlamalarının tahakkümü altındaydı. Petrolle ilgili işlerde Fransa ve İngiltere ile çalışmak yerine, Sultan Abdülhamid Alman teşebbüslerinin kapasitelerinden ve uzmanlıklarından yararlanmak için Almanya ile çalıştı. Osmanlılar ve Almanlar, Almanların Osmanlı İmparatorluğu'ndan petrol imtiyazları elde etmelerini sağlayan Bağdat Demiryolu projesi gibi çalışmalarda işbirliği yaptılar. Sonuç olarak, II. Abdülhamid yapılan dış müdahaleleri manipüle etmek için Osmanlı'nın petrol kaynaklarını ve petrol imtiyazlarını kendi dış politikasının bir enstrümanı olarak kullanmaya çalıştı.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the Ottoman oil concessions in the Hamidian Era (1876–1909), by focusing on Abdulhamid II's famous“balanced policy”in the international affairs of the Empire. The study argues that there was an Ottoman oil policy which considered the Ottoman oil concessions within the scope of Abdulhamid II's reasonable international politics versus the European interventions seen as the greatest danger by the Sultan. In that regard, Abdulhamid II did not directly contradict the foreign oil concession demands or accept these demands. Instead, He tried to pursue a balanced policy regarding the oil concessions between the Great powers. In the begining of the Hamidian Era, the Ottoman Empire had been already dominated by financial control and restrictions of European powers especially France and Britain, which trying to locate Ottoman oil resources. Instead of working with France and Britain in oil related businesses, Abdulhamid II welcomed German involvement and their enterprises in order to take advantage of their expertise. Ottomans and Germans collaborated in projects, such as the Baghdad Railway convention, which enabled Germany to obtain oil concessions from the Ottoman Empire. As a result, Abdulhamid II attempted to use the Ottoman oil resources and concessions by manipulating the foreign intervention as an instrument of his foreign policy.
Benzer Tezler
- Ortadoğu'da petrol: Uluslararası rekabet, imtiyazlar ve antlaşmalar (1890-1928)
Oil in the Middle East: International competition, concessions and agreements (1890-1928)
ALİ OKUMUŞ
Doktora
Türkçe
2020
TarihBilecik Şeyh Edebali ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İLHAMİ YURDAKUL
- II. Abdülhamid Döneminden itibaren verilen imtiyazlar (1876-1923)
II. privileges given from Abdülhamid Period (1876-1923)
MERVE DENİZ ÖZTÜRK
- İran'da Meşrutiyet dönemleri sırasında nüfuz mücadelesi (1906-1911)
The struggle for influence during the Constitutional periods in Iran (1906-1911)
MUSTAFA GÜNCÜ
Doktora
Türkçe
2021
TarihDokuz Eylül ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA KIRKPINAR
- Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne demiryolları ve petrol ilişkisi özelinde Amerikan sermayesi (1830-1938)
American capital in the special relationship between railways and oil from Ottoman to Republic of Turkey (1830-1938)
CEREN ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
EkonomiMarmara Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU VARLI BİNAGUL
- Atatürk Döneminde madencilik (1923-1938)
Atatürk Period mining (1923-1938)
HİLAL ÖZ
Doktora
Türkçe
2018
TarihAnkara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MESUT ÇAPA