Transformation of a sufi tradition in contemporary İstanbul: The case of cemalnur Sargut's group
Günümüz istanbulu'nda bir sufi geleneğinin dönüşümü: Cemalnur Sargut grubu örneği
- Tez No: 220845
- Danışmanlar: Y.DOÇ. AYFER BARTU CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, tinsellik, modernlesme, sekülerlesme, öznellik, Sufism, spirituality, modernization, secularization, subjectivity
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez Türkiye'nin çagdas sehir alanında Sufizm'in ya da tasavvufun dönüsümünü ve yeni ortaya çıkan formlarını stanbul'da bir Rifai seyhi olan Kenan Rifai ve müridi Samiha Ayverdi'nin bugün son derece faal olan müritlerine odaklanarak incelemektedir. Grubun bugünkü lideri de bir kadın mürsittir. Grubun Sufizm tahayyülünü ve pratiklerini, bu tahayyül ve pratiklerin modernlesme ve sekülerlesme projeleriden geçmis bir ulus devlet olarak Türkiye'nin geçmisi ve bugünü ve küresel baglam ile iliskisini incelemekteyim. Aynı zamanda grup üyelerinin öznelliklerini ve kimlik insa süreçlerini de ele almaktayım. Çalısmanın verileri, katılımcı gözlem ve derinlemesine mülakatları içeren bir saha çalısması ve gruba ait yayınların incelenmesi yoluyla toplanmıstır. Bu çalısmada, grubun Türkiye'nin sekülerlestirilmis düzeninde karmasık dini kimliklere bir örnek teskil ettigini öne sürmekteyim. Grup üyeleri tasavvufu `dogru', `gerçek' ve güvenli bir slami form olarak görmekte ve deneyimlemekte ve modernitenin katılımcıları olarak ?dindarlık? ve ?seküler? kavramlarını tanımlamaktadırlar. Sufizmi gerilik ile özdeslestirmis modernist bakısı tersine çevirerek aydınlanma ve derinlik ile özdeslestirmektedirler. Bu örnek, dini/seküler gibi süregelen ikiliklerin altını oymakta ve analiz, kliseleri asan yeni bir alanı gerekli kılmaktadır. Ayrıca, geç modernitenin sagladıgı dil ve araçlar üzerine var olan literatür, grubun yaymaya çalıstıgı mesajı ve grup üyelerinin öznelliklerini kavramada islevseldir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the transformation and the newly-emerging forms of Sufism or tasavvuf and dervishness in contemporary urban field of Turkey by focusing on the murids of a Rifai shaykh, Kenan Rifai, and his murid, Samiha Ayverdi. The group?s contemporary leader is Cemalnur Sargut. I investigate the way the group imagines and practices Sufism, the way these imaginary and practices are related to the past and present of Turkey as a nation state, which has been subject to modernization and secularization projects, and to the global context. I also analyze the subjectivities and identity construction processes of the group members. I gathered my data through fieldwork, which involved participant observation method and in-depth interviews, and the analysis of the group?s publications. In the study, I suggest that the group sets an example for the complex religious identities in the secularized order of Turkey. The group members regard and experience tasavvuf as the `true,? `proper? and safer form of Islam and define ?religiosity? and ?secularism? as parts of modernity. They reverse the modernist gaze which has equated Sufism with backwardness and they associate it with enlightenment and profundity. The case undermines the ongoing dichotomies such as religious/secular and my analysis calls for a new conceptual space that transcends these dichotomies. Moreover, the literature on the language of late modernity is operational in grasping the content and the form of the message the group tries to spread and the subjectivities of the group members.