Ortadoğu'da dinler üzerine bir araştırma (Yahudilik-Hıristiyanlık-İslamiyet )
In the Middle East, a research about religions
  1. Tez No: 220932
  2. Yazar: HASAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET BEŞİR AŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, tarih, din, peygamber, Allah, Middle East, history, religion, prophet, the God
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ortadoğu, bulunduğu coğrafi konumdan dolayı tarihsel süreç içersinde birçok milletin bu bölgeye yerleşmesine neden olmuştur. Etnik yapıdaki bu çeşitlilik beraberinde kültürel farklılıkları da getirmiştir ki bu durum, bazı dönemler hariç tarih boyunca Ortadoğu'da günümüze kadar devam eden istikrarsız bir bölge olmasına neden olmuştur.Karışıklıkların yoğun olmasından olacaktır ki Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi üç önemli ilahi din bu bölgede ortaya çıkmıştır.Asli unsurları bakımından bu üç din de Allah'ın varlığını ve birliğini vurgulamaya çalışmıştır. Yani Allah, değişik dönemlerde, değişik isimler altında farklı peygamberler aracılığıyla insanları uyarmak ve onları doğru yola yöneltmek amacıyla zaman zaman bu bölgeye ilahi dinleri göndermiştir.Tüm ilahi dinlerin özünde İslamiyet'in temel özellikleri yatmaktadır. Ancak insanlar, zamanla bu dinlere uymayı bıraktıkları gibi bazen de dinlerin asli unsurlarını çıkarları doğrultusunda değiştirmişlerdir. İşte Allah, en son olarak değiştirilmezliğini kendi koruması altına aldığı İslamiyet'i göndermiştir.
Özet (Çeviri)
Due to its geographical location, Middle East has led many nations to settle in this region throughout historical periods. The diversity in ethnical structure entailed cultural diversities and this caused Middle East to be an unsteady region throughout history except for some periods.It is because of the chaos that three significant religions such as Judaism, Christianity and Islam emerged in this region.On account of their substantive qualities, these religions tried to emphasize the God?s existence and uniqueness. That is, in different periods, the God sent divine religions under different names to this region in order to warn people by means of the prophets and to lead them to the right path. Here, the God sent Islam which He undertook its unchangeablity under his own Majesty.