T.C. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın devlet destekleri ve ihracat üzerindeki etkileri
T.C. The Affects of Undersecretariat of foreign trade on government support and export
- Tez No: 221103
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA BAĞRIAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teşvik, Devlet Destekleri, İhracata Yönelik Teşvikler, Ar-Ge Destekleri, Promotion, Government Support, Promotions Oriented Towards Export, R&D Supports
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
T.C. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Devlet Destekleri ve İhracat Üzerindeki Etkileri konulu yüksek lisans tezim 211 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümü ihracat, teşvik, ihracat teşvikleri ve devlet teşviklerinin kavramsal açıklamaları konuludur.İkinci bölümde Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca sağlanan devlet destekleri konusu işlenmiş, Türkiye'de ihracata destek sağlayan devlet kuruluşları açıklanmış, Türkiye'de uygulanan ihracatı teşvik politikaları incelenmiş ve son olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca sağlanan devlet destekleri konusuna değinilmiştir.Üçüncü ve son bölümde ise Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerine Yönelik Teşvik konusu işlenmiş, bunun içinde Ar-Ge'nin tanımına, kapsamına, türlerine, neden ve stratejilerine yer verilmiş; Ar-Ge'yi oluşturan unsurlar, Türkiye'deki Ar-Ge trendleri ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik teşvikler açıklanmış; Ar-Ge alanında yapılan yeni düzenlemelerle birlikte son olarak TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından sağlanan Ar-Ge destekleri konusu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
My master thesis, T.C.The Affects of Undersecretariat of Foreign Trade on Government Support and Export, consists of 211 pages. The first chapter of this study deals with the conceptual explanations of export, promotion, export promotions and government promotions.In the second chapter, government support, provided by the Undersecretariat of Foreign Trade, is handled, government intuitions supporting export in Turkey are explained, export promotion policies carried out in Turkey is examined and lastly government support, provided by the Undersecretariat of Foreign Trade is mentioned.In the third and last chapter, Promotion oriented towards Research and Development Activities is dealt with including the definition, scope, types, reasons and strategies of R&D; constituents of R&D, R&D trends in Turkey and activities aiming to support R&D are explained; new arrangements in R&D and R&D supports provided by TUBİTAK Technology and Innovation Support Program are explicated.