Seyyid Şerîfî Mehmed Efendi; hayatı, divanı ve hilyesi
The life of Seyyid Şerîfî Mehmed Efendi, his diwan and hilye
- Tez No: 221217
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAN OKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Serîfî Mehmed, Serîfî Mehmed Dîvânı, Hilye-i Serîfe, Classical Ottoman Poetry, Sherîfî Mehmed, Dîwân of Sherîfi Mehmed, Hilye
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 429
Özet
Klasik Türk Edebiyatının zirvede oldugu on altıncı asırda yasamıs olan Serîfî Mehmed hakkında, kaynaklarda az da olsa bilgi bulmak mümkündür. Hz. Muhammed'in soyundan gelen Serîfî, dönemin önemli tarikatlarından biri olan Zeyniyye tarikatının seyhi Burhanedddin Efendî'nin ogludur. Ispartalı olup Anadolu'nun farklı yerlerinde kadılık ve müderrislik yapmıstır. Serîf Mehmed ismindeki oglu da Osmanlı Devletinde önemli görevlerde bulunmustur. Böyle köklü bir aileye mensup olan Serîfî Mehmed'in vefat tarihi tam olarak bilinmemektedir; ancak III. Murad döneminin sonlarında vefat etmis olması gerekir. Serîfî Mehmed ve eserleri etrafında gelisen çalısmamız üç ana bölümden olusmustur. Birinci bölümde biyografik kaynaklardan ve eserlerinden hareketle Serîfî Mehmed'in hayatı ve edebî sahsiyeti söz konusu edildikten sonra iki eseri (divan ve hilye) tanıtılmıstır. kinci bölümde Serîfî Mehmed'in divanı, sekil bakımından incelenmis ve divanının muhtevası üzerinde kısmî bir tahlîl yapılmıstır. Üçüncü bölümde ise Serîfî Mehmed'in divanı ve hilyesi, transkripsiyon alfabesi ile Latin harflerine çevrilmistir. Çalısmamızın sonuna, çevirisi yapılan eserlerin orijinal metinlerinden örnekler alınmıstır.
Özet (Çeviri)
There is not enough information in biographical sources about Sherîfî Mehmed, whose XVI century poerty was at the summit of Classical Ottoman Literature. Sherîfî, who had the Prophet Muhammed in his lineage, was the son of Burhaneddin Efendi, a sheikh of Zeyniyye?an important tariqat in the XVI century. Sherîfî was from Isparta and worked as a qadi and a teacher in medreses in various places of Anatolia. His son, Sherîf Mehmed, was a military judge in the Ottoman State. We do not know Sherîfî?s exact date of death. However, we know that he belonged to an old and well-known family. But we think he died during the final years of Murat III?s reign. This work concerning Sherîfî is constituted of three chapters. The first chapter will looked at Sherîfî?s life and literary personality and will introduce his two works (Dîwân and Hilye). The second chapter will focus on Dîwân?s form and content. In the third chapter, we will offer a transcription of both Dîwân and Hilye into Latin script. At the end of the thesis, we will also offer samples of the original text.